Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2018, 2019

Zondag 20 oktober opent ‘Zin in Almen’ zijn derde seizoen met een bijeenkomst over de veranderingen in Almen in de afgelopen vijftig jaar. Anton Heijink en Atie Loman voeren ons terug naar het dorpsleven van een halve eeuw geleden en laten zien dat Almen de afgelopen vijf decennia met de tijd is meegegaan. Chris Klein Nengerman ondersteunt hun herinneringen met authentieke beelden uit vergane jaren.

‘Almen - vroeger en nu’ vindt plaats in de Almense kerk. De bijeenkomst begint om 16.00 uur, duurt een uur en is vrij toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in ‘Ons Huis’, tegenover de kerk.

Net als de afgelopen jaren organiseert ‘Zin in Almen’ elke derde zondag van de maanden oktober, november, januari, februari, maart en april bijeenkomsten van een uur. Naast de bijeenkomst over de jongste geschiedenis van het dorp staat ook de februari bijeenkomst in het teken van Almen zelf. Dorpsgenoten worden uitgedaagd om korte verhalen te vertellen, aangespoord door A.L. Snijders, die bekend is van zijn Zeer Korte Verhalen.

In november bespreekt Marijke Kuyper uit Almen met ons de vraag die iedereen zich wel eens stelt: wat is de zin van mijn leven?

Verder komt er in januari een door Berlioz gecomponeerde cyclus van liederen over de liefde, en vertellen we in maart het ‘verhaal van een deugniet’, geïnspireerd op “Peer Gynt” van Grieg. Dit wordt mede uitgevoerd door jonge musici van Juliana en door pianoleerlingen. De cyclus wordt in april afgesloten Gilean Schmidt en Petra Westra, twee dirigenten die iets vertellen en laten horen over muzikaal leiderschap in een Almense setting.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl

Sinds donderdag 22 november is Circulus-Berkel iedere twee weken op donderdag met een vaste onderhoudsploeg aan het werk in Almen. Om het contact met inwoners laagdrempelig te houden en de lijntjes kort, is ploegleider Hans Enderink op die dagen van 9.30 tot 10.30 uur aanwezig in Ons Huis. Heeft u vragen, opmerkingen, wensen of tips ten aanzien van het beheer en onderhoud van de buitenruimte, spreek hem daarvoor dan gerust aan!

Lezing Historische Vereniging De Elf Marken in Almen

Kees Tukker zal op donderdag 24 oktober in Dorpshuis ’Ons Huis’ te Almen een lezing houden over de voedselvoorziening in oorlogstijd. Hierbij komt ook de rol van Tinus Enserink van de Huurne als plaatselijk bureauhouder (PHB’er) en als assistent van de provinciale voedselcommissaris Jan Groen Tukker aan de orde.

Kees Tukker (1955) was onder andere journalist bij het Utrechts Nieuwsblad, de NOS en de AVRO. Hij werkte als redacteur, verslaggever, presentator en programmaleider. Hij was co-auteur van verschillende boeken en publiceerde in het najaar van 2018 De Voedselcommissaris, over dubbelspel in de Tweede Wereldoorlog binnen de voedselvoorziening. De Volkskrant recenseerde het boek met vijf sterren.

In Gelderland gingen in WO II voedsel en verzet hand in hand. Hoe dit mogelijk was is de vraag die Kees Tukker, auteur van De Voedselcommissaris (Ambo|Anthos, 2018), deze avond zal beantwoorden. Ook aandacht voor de historische achtergronden van de voedselvoorziening in WO II en de totstandkoming van zijn boek. Er is na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook bestaat de mogelijkheid gesigneerde exemplaren van De Voedselcommissaris te kopen.

U vindt ’Ons Huis’ in Almen aan de Dorpsstraat 37, 7218 AC.  De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur.
Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.

Op zaterdag 26 oktober is er weer een slipjacht in Almen voor leden van de Koninklijke Nederlandse JachtVereniging (KNJV). De ontvangst en afterhunt is op Landgoed Ehzerwold. Vanaf 13.30 uur kunt u hier de paarden / honden bewonderen en wordt de jacht aangeblazen door de sounneurs van de KNJV. De meute (honden) bejaagt het getrokken spoor van vossengeur en wordt gevolgd door amazones en ruiters. De natuurlijke hindernissen waarlangs het spoor is gelegd, vormen een spannende uitdaging voor ruiter en paard. De jacht in Almen is een oefenjacht, het officiële jachtseizoen begint met de Hubertusjacht.

Inzet 1e run
14.15 uur wordt de jacht ingezet op de weilanden van de familie Smallegoor aan de Vordenseweg.
Van daar gaan we richting de Velhorst – Dochterenseweg – Staringkoepel om weer uit te komen bij het Twentekanaal op de weilanden van de heer van Weringh.

Inzet 2e run (ongeveer 15.00 uur)
Deze loopt over het Kanaalpad richting de Zutphenseweg. Hier steken ze over en komen vervolgens over de weilanden van Aalderink en Tuitert. Passage bij de Haarbroeksteeg en komen weer uit op de Scheggertdijk, om vervolgens via de weilanden uit te komen op het Asselerpad en steken hier schuin de Asselerweg over, richting de hoek Kapelweg - Scheggertdijk.

Inzet 3e run (ongeveer 15.45 uur)
Over de brug, links langs het Twentekanaal, richting de Blauwedijk, - Dorpsstraat, passage terug over de Dorpsstraat richting Whemerweg.

De organisatie is erg blij met de vele landeigenaren, zonder hun toestemming zou dit evenement niet georganiseerd kunnen worden.

Namens het organiserende comité, Richard Jansen

Een Libanees-Frans-Amerikaanse film. Volgens de arts moet Zain een jaar of twaalf zijn, maar niemand kent zijn precieze leeftijd; hij is bij zijn geboorte niet aangemeld. Zo zijn er meer basale zaken die in het chaotische leven van Zain en zijn broertjes en zusjes ontbreken: een leefbaar onderkomen, voldoende eten, bescherming, liefde. Daarom daagt Zain zijn ouders voor de rechter. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet. De film volgt Zain in zijn overlevingsstrijd in Beiroet.

Deze avond wordt ingeleid door Joris Udo de Haes, Almens oud rechter.

Aanvang film 20.00. De koffie staat klaar vanaf 19.30. Kosten € 5,-

Namens “Ons Filmhuis”, Harro Rijkhoek, Gerard Zoetenhorst, Margreet Broer, Pien Pon en Gea Heijink.

Na het succes van de vorige twee schoonmaakacties willen wij opnieuw in en rondom Almen het zwerfafval opruimen.
Wilt u helpen? Fijn! Meld u dan graag vooraf aan via het volgende e-mailadres almenschoon@gmail.com. De gemeente verzorgt handschoenen, prikstokken, afvalzakken en hesjes.
 
Programma
Verzamelen om 10.00 uur in het Dorpshuis. We verdelen onder het genot van een kopje koffie de straten. 
Vanaf 10.30 uur tot 12.30 uur maken wij het dorp schoon. Om 12.30 uur komen we weer bij elkaar in Ons Huis voor een gezamenlijke lunch en afsluiting. 
We zien uw aanmelding via almenschoon@gmail.com graag tegemoet! 
 
Werkgroep Voorzieningen,
Vereniging Almens Belang

Nieuws

STEUN HET ALMENS B’OMMETJE!             

In Almen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het Almens Ommetje, de wandelroute die grotendeels langs de meanderende Berkel voert. Helaas kunnen gebruikers van een rolstoel tot op heden niet genieten van het natuurschoon rondom Almen, omdat deze route voor hen niet/slecht begaanbaar is.

Daar hopen we nu verandering in te brengen. We hebben namelijk een aanvraag ingediend bij de ‘Kom in Actie’-actie van het ANWB Fonds voor een speciale bredebandenrolstoel met elektrische ondersteuning en aanpassingen voor alle toegangshekken en bebording, zodat ook rolstoelers toegang krijgen tot de wandelroute.

Het Almens Ommetje is daarbij omgedoopt tot het Almens B’Ommetje met Brede Banden langs de Berkel.

In iedere provincie geeft het ANWB Fonds € 10.000 weg aan een maatschappelijk project op het gebied van (duurzame) mobiliteit, verkeersveiligheid en ‘iedereen eropuit’. En het Almens B’Ommetje is hiervoor genomineerd! Tussen 13 augustus en 30 september kan iedereen stemmen op ons initiatief via anwb.nl/stem. Hoe meer stemmen, hoe meer kans!  Stemt u ook mee voor de Brede Banden langs de Berkel?

Busdienstregeling 2019


De aankomst- en vertrektijden van lijn 54 verschuiven met een half uur.
Na 21.00 uur rijdt Vlinder 854 (belbus) tussen Zutphen, Almen en Laren.
Als je met de Vlinder 854 wil reizen, dan kun je die reserveren via de
Arriva-app, via arriva.nl, of via 0800-0232545.
Als je vanaf station Zutphen met de Vlinder 854 wil reizen, dan hoef je de
Arriva Vlinder niet te reserveren.

Dienstregeling Arriva

Dienstregeling Vlinder

 

Chris Klein Nengerman en Jan Menkhorst hebben oude filmopnames uit Almen naar het Gelders Archief in Arnhem gebracht. De meeste films zijn eind jaren zestig door Cornelis Schortemeijer gemaakt. Hij woonde aan de Bakkersteeg. De films zijn intussen gedigitaliseerd en voor iedereen te zien via:

Gelders archief - Almen.

WhatsApp buurtpreventie

We hebben Almen verdeeld in 5 WhatsApp groepen. De groepsbeheerders staan ook weer met elkaar in contact zodat we een dekkend systeem hebben. Heeft u zich nog niet aangemeld, kijk dan wie in uw buurt de groepsbeheerder is.

Whats App Dorpsstraat van kanaalbrug tot einde bebouwde kom ter hoogte van fam. Spekreijse.........groepsbeheerder Miranda Lourens (Mlourens@chello.nl)  06-18075969.

Alarm Almen Zuid (Berkelweg, Whemerweg, Gravenweg, de Hof, Laakweg, Termeulenstraat, Voorde,  Binnenweg, Haarmansweg, Besselinkpad, Mastlerweg, Keijenbeltsweg, Stopsdijk........ ) groepsbeheerder Peter Diepeveen (p.diepeveen@live.nl) 06-20982977

Alarm Almen Noord (v. Wassenaerlaan,Torenstraat, Staringweg, Heuvelweg, v.d. Borch v Verwoldeweg, Blauwedijk, Weijenberg, Bakkersteeeg, Vunderinkweg....) groepsbeheerder Marien van den Boom (mvdboom@me.com) 06-51559005

Noaberschap Almen Oost (Dorpsstraat vanaf einde bebouwde kom ter hoogte van fam. Spekreijse, Ehzerallee, Vordenseweg, Lage Lochemseweg, Velhorst , Hogenkampsweg.....) groepsbeheerder Ingrid van den Brink (vandenbrink.ingrid@gmail.com)  06-13782524

Alarm Scheggertdijk (Scheggertdijk en het buitengebied ten noorden van het Twentekanaal, Kapelweg, Hulzerdijk, Wagenvoortsdijk, Elzerdijk, Harfsensesteeg, Asselerweg, Asselerpad, Azinkdijk, Oude Azinkdijk,  Haarbroeksteeg, Zutphenseweg......) groepsbeheerder Annemarie Kok (annemarie_kok@hotmail.com) 06-48936438

Een ieder die mee wil doen met de Whats App buurtpreventie kan zich rechtstreeks aanmelden bij de groepsbeheerder van de straat, waarin hij/zij woont.

Uitgangspunt van de buurtpreventie is, dat de SAAR regels in acht worden genomen:

  • S = Signaleren
  • A= Alarmeren, dit is bij een verdachte situatie eerst 112 bellen
  • A= Appen naar de leden van de whats app groep en daarin vermelden dat je 112 gewaarschuwd hebt
  • R= Reageren, al dan niet besluiten om met de buren op het onraad af te gaan

De politie, die op 112 uitrukt, zal altijd weer contact opnemen met de melder van het onraad. Het is dan dus de bedoeling dat deze door de andere leden van de groep op de hoogte is gehouden van waar de inbreker zich begeeft.

Heeft u nog vragen of aanvullende suggesties meldt deze dan bij de VAB, vab@almen-info.nl of Anja Harkink 0575-431267.