Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2018, 2019

Sinds donderdag 22 november is Circulus-Berkel iedere twee weken op donderdag met een vaste onderhoudsploeg aan het werk in Almen. Om het contact met inwoners laagdrempelig te houden en de lijntjes kort, is ploegleider Hans Enderink op die dagen van 9.30 tot 10.30 uur aanwezig in Ons Huis. Heeft u vragen, opmerkingen, wensen of tips ten aanzien van het beheer en onderhoud van de buitenruimte, spreek hem daarvoor dan gerust aan!

Koningsnacht in Almen
Na het succes van de eerste editie in 2018 organiseren we samen met onze jeugdcommissie opnieuw “Koningsnacht Almen” op vrijdagavond 26 april.
Het beloofd een gezellige Almense avond en nacht te worden met een top band Curls on Fire op het podium in de grote zaal van “Ons Huis”.
 
De aanvang van deze avond is 21:00 uur en sluit af met een ludieke verkiezing van het "Almens Koningspaar".

Programma Koningsdag Almen zaterdag 27 april
Om 09.00 uur 's morgens zal de vrijwillige brandweer de kerkklokken luiden en om 11.30 uur begint het programma met een aubade met zang van de Almense schooljeugd, begeleid door Muziekvereniging Juliana.
We hebben er voor gekozen om de aubade op het schoolplein te laten plaatsvinden en niet meer bij De Linde aan de Whemerweg.
Samen met de Julianaschool zijn de kinderen al liedjes aan het instuderen. De kinderen worden verzocht om een bloem met een lange steel mee te nemen, zodat we samen een mooi boeket kunnen maken.
 
Na de aubade gaan er geen ballonnen het luchtruim in, maar is er een spel waar alle kinderen aan mee kunnen doen; Ren je… Rot!
 
Vanaf 12.00 uur is de brandweerkazerne geopend en ingericht als (gedeeltelijk overdekt) terras, waar men terecht kan voor een kop koffie en een hapje en een drankje en gezellig samenzijn. Tevens is er weer een springkussen voor de kleinere kinderen.
 
Rond dit tijdstip gaat tevens de Oranjemarkt open. Er zullen zich diverse verenigingen, instellingen en particulieren presenteren d.m.v. een spel of verkoop van goederen. Wilt u een kraampje op de Oranjemarkt dan kunt u zich opgeven bij Wilco Pelgrum via email: info@oranjeverenigingalmen.nl. Het vrolijke gezelschap “De Binnenweggers” zal het programma muzikaal opluisteren.
 
Voor alle kinderen van de basisschool zijn er vanaf 12.00 uur hartstikke leuke spelletjes georganiseerd rond het schoolplein. De kinderen tot vier jaar kunnen dan in alle rust terecht op het luchtkussen (tot ca. 13.30 uur).
 
Tussen 12.00 en 14.00 uur kan men zich ook inschrijven voor de fietstocht.
 
Ieder kind kan vanaf 13.30 uur een eigen plekje inrichten en overtollig speelgoed, boeken of andere spullen te koop aanbieden op de Kleedjesmarkt.
Er is zelfs livemuziek aanwezig:  Het Duo Denise & Evert zorgt voor gezellige muziek maakt er een feestje van!
 
U bent allen van harte welkom tijdens onze activiteiten en wensen u een hele gezellige Koningsdag!
 
Met vriendelijke groet,
namens het bestuur van Oranjevereniging "Ons Vorstenhuis"
Bart Ruiterkamp, secretaris

Lenteconcert in Almen

Op zondagmiddag 28 april 2019 speelt het Amstelstrijkers Ensemble een aantrekkelijk voorjaarsprogramma in de Hervormde Kerk in Almen. Onder leiding van dirigent Marien van Staalen, speelt het strijkorkest een gevarieerd programma van oude en (gloed)nieuwe werken. Solist is de lyrische sopraan Hester Hentzepeter. Zij bezingt in een cyclus van zeven liederen van verschillende componisten, onder wie Strauss en Mahler, de liefde tussen moeder en kind.

Het concert wordt geopend met de vitale Simple Symphony van Benjamin Britten en afgesloten met de neo-romantische Suite for String Orchestra van zijn leermeester Frank Bridge. Het spannendste onderdeel is misschien wel de wereldpremière van ‘Waves’, een meditatieve compositie van de hedendaagse Nederlandse componist en oud-rock-gitarist Jacob ter Veldhuis.

Het concert begint om 15:00 uur in de Hervormde Kerk, Dorpsstraat 36, Almen. Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage in de kosten kan gedeponeerd worden in de vioolkist bij de uitgang.

Het Amstelstrijkers Ensemble heeft zijn wortels in Amsterdam waar het in 1986 werd opgericht. Het telt zo’n dertig enthousiaste, ervaren musici en werkt met verschillende dirigenten, onder wie Jacob Slagter, Kees Olthuis en Ivo Meinen. Tweemaal per jaar brengt het ensemble een nieuw programma dat behalve in Amsterdam ook elders in het land wordt uitgevoerd. Voor meer informatie kijk op www.amstelstrijkers.nl

Dodenherdenking De Dodenherdenking op 4 mei zal ook dit jaar weer plaats vinden bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats Almen – Harfsen, met o.a. medewerking van muziekvereniging Juliana. Belangstellenden die deze plechtigheid willen bijwonen worden verzocht om uiterlijk 19.45 uur aanwezig te zijn bij het toegangshek van de begraafplaats.

De geldende voorschriften rondom de twee minuten stilte en het vlaggen zijn als volgt: Van 20.00 uur tot 20.02 zijn we twee minuten stil om de oorlogsslachtoffers te gedenken en vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.15 uur) hangt de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel.

Mirrewinter the movie
D-day 6 juni 1944 zetten de geallieerden de bevrijding van Europa in. Nazi Duitsland werd uiteindelijk verslagen. De geallieerden betaalden een hoge prijs voor onze vrijheid. Markelo en omgeving werd door de Canadezen bevrijd. Zij zijn onder meer de inspiratie geweest voor het schrijven en verfilmen van het boek van Gert-Jan Oplaat, ‘Mirrewinter op het platteland’. Een film opgedragen aan hen die offers hebben gebracht opdat wij in vrijheid kunnen leven.


Mirrewinter the movie is ‘De oorlogsfilm van het Oosten’. Een streekproductie met daarin een voor ons bekende: Jitske de Haan. 5 mei in De Nieuwe Aanleg, aanvang 15.00 uur € 7,50 entree

door Gerda Marsman

Nieuws

Busdienstregeling 2019


De aankomst- en vertrektijden van lijn 54 verschuiven met een half uur.
Na 21.00 uur rijdt Vlinder 854 (belbus) tussen Zutphen, Almen en Laren.
Als je met de Vlinder 854 wil reizen, dan kun je die reserveren via de
Arriva-app, via arriva.nl, of via 0800-0232545.
Als je vanaf station Zutphen met de Vlinder 854 wil reizen, dan hoef je de
Arriva Vlinder niet te reserveren.

Dienstregeling Arriva

Dienstregeling Vlinder

 

Altijd al een idee gehad hoe de voorkant van de Almenak moderner, gezelliger of pakkender zou kunnen? Of beter aan zou sluiten bij de inhoud? Maak dan een nieuw ontwerp voor onze Almenak!

De spelregels:

  • Iedereen, jong en oud, is welkom om een ontwerp voor de voorkant van de Almenak te maken,
  • Er zijn geen eisen aan het soort ontwerp, alles mag. Van tekening, foto, schilderij, illustratie of grafisch ontwerp tot knip- en plakwerk, in kleur of zwart-wit,
  • Het hoeft niet perfect te zijn, eigenheid is belangrijk,
  • De naam ‘Almenak’ dient deel uit te maken van het ontwerp,
  • Het ontwerp dient A4 formaat te zijn,
  • Insturen kan tot 15 december a.s.
  • Ontwerpen kunnen via de mail worden verzonden naar vab@almen-info.nl (o.v.v. naam, adres en telefoonnummer) of worden afgegeven bij Torenstraat 6 (John Hendriks) of de Hof 3 (Gertie Tuller). Lever je een fysiek ontwerp in, vermeld dan je naam, adres en telefoonnummer op de achterzijde van je ontwerp,
  • Alle ontwerpen zullen in week 51 anoniem worden tentoongesteld in Ons Huis, waar u als inwoner uw stem kunt geven aan het ontwerp dat u het mooist en meest passend vindt. Een oproep hiervoor zal nog volgen via de ADI,
  • Het ontwerp met de meeste stemmen zal met ingang van de eerste uitgave van 2019 gebruikt worden als nieuwe voorkant voor de Almenak. Voor de maker ervan hebben wij een leuke beloning in petto.


We wensen u veel inspiratie en succes en zien uw ontwerp graag tegemoet!

WINTERRUST; STAAL-update

Sinds de eerste week van november heeft museum STAAL een nieuwe expositie. Regionale Achterhoekse dichters hangen met hun wintergedicht in het museum op door Nijstad & Beumkes ontworpen banieren, aangevuld met fotografie van Geert de Groot. Robert Wevers heeft een geweldig winterlandschap in bruikleen gegeven en de film in de schommelzaal die moet u echt komen bekijken; schommelend door vier seizoenen bij de Staringkoepel!

Open: vrijdag/zaterdag/zondag van 11.00 tot 17.00, voor groepen buiten deze openingstijden neem contact op met Joke Dinkelman jokedinkelman@museumstaal.nl

Stichting Accommodaties Almen

Met enige trots kunnen wij berichten dat het project multifunctioneel gebruik van sportzaal Almeloe en dorpshuis Ons Huis inmiddels is voltooid. De verhuizing van Solis fysiopraktijk naar de sportzaal op 5 november jl. markeert het einde aan een lange reeks van werkzaamheden en activiteiten die in feite al in 2011 zijn opgestart en waarover u op gezette tijden in de Almenak werd bijgepraat. Het project omvat de fysieke verbinding van de sportzaal met het dorpshuis en het inrichten van een fysiopraktijkruimte in de sportzaal. Ook werden in het kader van verduurzaming zonnepanelen en zonnecollectoren aangebracht op de gebouwdaken en zijn de buitengevels van de sportzaal voorzien van een isolerende gevelbekleding. Over de afronding van de duurzaamheidsvoorzieningen aan het gebouw van de voetbalvereniging SV-Almen konden wij u al in 2017 berichten. Tevens werd de toegankelijkheid van onze gemeenschapsvoorziening verbeterd door montage van automatische toegangsdeuren naar dorpshuis en fysiopraktijk, de aanleg van parkeerhavens in de Torenstraat en de webcamverbinding van het dorpshuis met de huiskamers van de inwoners van Almen. Al deze voorzieningen vormen een wezenlijke bijdrage aan de exploitatieopbrengsten van dorpshuis en sportzaal ter compensatie van het verlies aan gemeentelijke exploitatiesubsidies. Dit project kon worden gerealiseerd door een éénmalige financiële bijdrage van gemeente Lochem en subsidies van provincie Gelderland en RVO-Nederland waarvoor onze grote dank. Tevens danken wij de aangename samenwerking met de bestuursleden van de VAB, het dorpshuis, Ovéra, SV-Almen, leveranciers en alle overige betrokkenen bij de realisatie van dit omvangrijke project. Binnenkort zult u worden uitgenodigd voor een feestelijke (her)opening van de nieuwe gemeenschapsvoorzieningen.

Rabobank actie Hart voor de Achterhoek

Hart voor de AchterhoekOok dit jaar organiseert de Rabobank weer de actie Hart voor de Achterhoek. Maar liefst 11 Almense verenigingen/stichtingen hebben zich aangemeld. Om alle stemmen in Almen te houden heeft de VAB aangeboden om de promotie in Almen voor z’n rekening te nemen.

Alle leden van de Rabobank krijgen binnenkort per post een stemformulier met een unieke code. Hiermee kunt U stemmen uitbrengen op uw favoriete club of stichting. Dit levert de deelnemende verenigingen/ stichtingen een mooi bedrag op. De stemperiode loopt van 22 mei tot en met 6 juni.

In Almen doen dit jaar de volgende verenigingen/stichtingen mee:

Vereniging Bestedingsdoel
Almense IJsbaan “De Vetweide” Voor duurzaamheid en energiebesparing willen wij ledlampen aanschaffen voor de baanverlichting.
Almense Tennis Club ATC Het opknappen van de oefenkooi om het spelpeil op te krikken en blessures te voorkomen.
CGK Vocaal zangkoor Een cursus stemvorming voor het hele koor gegeven door zangpedagoog Suzanna Veerman.
Dorpshuis Ons Huis Herinrichting van onze speelplaats buiten bij Ons Huis ten behoeve van de kinderopvang.
Jeugdraad Almen Het aanschaffen van nieuwe materialen en een nieuwe tent ten behoeve van het Almense jeugdwerk.
Museum STAAL ‘Echte’ bedrijfskleding om onze bezoekers netjes, verzorgd en professioneel te kunnen ontvangen.
Muziekvereniging “Juliana” Een gedegen muziekopleiding aan onze jeugdleden kunnen bieden met een laagdrempelige instap.
OVERA omni-vereniging Het verfraaien van de binnenzijde van onze sportzaal Almeloe na de verbouwing.
SV Almen voetbal Het aanschaffen van trainingsmateriaal zoals doeltjes, ballen en hesjes voor onze jeugd.
’t Trapveldje schoolplein Toekomstige vervanging van het kunstgras op ons voetbal-/hockeyveld op het schoolplein.
Vrouwen van Nu Het organiseren van een exclusieve avond met een cabaretprogramma of bekende persoon.

De stemmen moeten via de computer worden uitgebracht met gebruikmaking van de unieke code, die u krijgt toegestuurd. Ieder Rabobank lid ontvangt 5 stemmen, waarvan maximaal 2 stemmen op dezelfde vereniging mogen worden uitgebracht.

Voor ouderen, die niet met een computer kunnen stemmen, is er de mogelijkheid om met hulp van anderen toch te stemmen. Dit kan op de woensdagen 30 mei en 5 juni van 10.00 tot 12.00 uur in Ons Huis tijdens de inloopmorgen. U moet dan wel de brief met de unieke code meenemen, die per post bezorgd is. Een computer is aanwezig!