Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2018

Zin in AlmenZin in Almen staat zondag18 november in het teken van het maken van een pelgrimstocht. Wat beweegt tienduizenden mensen uit alle windstreken om juist in deze moderne tijd van snelle communicatie en permanent contact met je vertrouwde omgeving, de Middeleeuwse gewoonte op te pakken om, op jezelf teruggeworpen, te voet naar Santiago de Compostella in Noord Spanje te trekken? Gerhard Surink bewandelde die oude pelgrimspaden en verhaalt over die zoektocht naar zingeving in eigen leven.

Aan de hand van fotobeelden en muziek neemt hij ons mee op de wondere weg naar Santiago, waarvan de bekendste en meest bewandelde route de Camino Francés is. Een eeuwenoud voetpad dat bol staat van schoonheid spiritualiteit en een zee van mensen die de magie van een pelgrimstocht willen ervaren.

Gerhard Surink ontdekte Santiago de Compostella in 2011 op zijn racefiets. Hij werd geraakt door pelgrims die bepakt en bezakt de bloedhete Spaanse hoogvlakte trotseerden om de kathedraal van Santiago te mogen betreden. Het jaar daarop wandelde hij vanuit Périgueux in de Dordogne naar Santiago. Vele caminos volgden; hij raakte verslingerd aan de camino en geeft er aan belangstellenden informatie over in het Jacobshuis van het Nederlands Genootschap van Sint Jacobus in Utrecht.

Zin in Almen heeft als doel nieuwe bronnen van bezinning en inspiratie te vinden in muziek, natuur en persoonlijke verhalen.

18 november, aanvang 16.00 uur, Almense kerk, toegang vrij, duur ± 1 uur. Aansluitend napraten in Ons Huis. Voor meer informatie: www.zininalmen.nl

Zondag 18 November treedt Maat 5 (het koortje waarin ik al weer een paar jaar met veel plezier in zing) op in de Eefdese Kerk om 11:30. Ik zou het leuk vinden als er ook veel Almenaren komen kijken. 

Met vriendelijk groet, namens Maat 5, Floris Ruiterkamp.


Zondag 18 november om 11.30 u. treedt Maat 5 op in de Eefdese kerk. Dit vocaal ensemble brengt een gevarieerd a capella programma. De vijf maatjes zijn: Bianca Procée, Marieke Makkink, Annegaaike Leopold, Floris Ruiterkamp en Henk van Zeijts.

U kunt luisteren naar zowel lichte als klassieke muziek. Soms luchtig en vrolijk, soms tot nadenken stemmend. Van Dowland, Purcell en Brahms tot The Beatles, Spinvis en Daniël Lohues. Laat u verrassen door dit afwisselende programma.

Programma

Nkosi Sikelel’ iAfrica Enoch Mankayi Sontonga / Arr. Karl Aloritias
Fine Knacks for Ladies John Dowland
Ein kleiner, hübscher Vogel Johannes Brahms
Blackbird John Lennon & Paul McCartney / Arr. Daryl Runswick
Benedetta Laïs / Arr. Bart van den Hurk
Astronaut Erik de Jong (Spinvis) / Arr. Bart van den Hurk
Tanzen und springen Hans Leo Hassler
Neem een pondje champignonnen, Four pieces, 1 Rondeau Henry Purcell
Tourdion Pierre Attaingnant
Abide With Me (Eventide) Henry F. Lyte & William H. Monk
Song from Mash (Suicide is painless) Altman & Mandel / Arr. T. Grondman
Durgerdam slaapt Jeroen Zijlstra / Arr. Tijs Krammer
In these delightful, pleasant groves Henry Purcell
Op ‘t platteland Daniël Lohues / Tekst arr. Zoetenhorst, Ruiterkamp, Boogman & Groot Nuelend
True Colors Tom Kelly / Billy Steinberg / Arr. Jetse Bremer

A.s. woensdag vertelt Dirk Kok op deze inloopochtend aan de hand van foto’s en filmopnamen over de belevenissen van de Almense Berkelbaronnen tijdens de 11-stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden afgelopen augustus. De Almense (ex)waterpoloërs zwommen in vier steden met Maarten mee. Geert de Groot en Hanneke Huurnink hebben dit avontuur op beeld vastgelegd.

Op 21 november organiseert de commissie ontmoeting en inspiratie van de Almense kerk een gezamenlijke maaltijd in de bovenzaal van Ons Huis.

Iedereen is welkom om mee te komen eten. We serveren deze keer een stamppotmaaltijd. Als je wilt meedoen is het de bedoeling dat je je voor zondag 18 november telefonisch opgeeft bij Henk Kamphuis (tel. 540838) of per e-mail: wklein@lijbrandt.nl. We beginnen de maaltijd om 18.00 uur en rond 19.30 sluiten we af.

Als bijdrage in de onkosten kunt u na afloop een vrije gift doen.

Beste Almenaren,

KlaverjassenElke maand wordt er op vrijdagavond gekaart in Ons Huis. We hebben nu per avond +/-20 kaarters maar we hopen dat meer Almenaren komen kaarten. We spelen nu klaverjassen (Amsterdams), maar misschien kunnen we ook andere kaartspelen gaan doen. Het altijd hartstikke gezellig. Je ontmoet elkaar in ons schitterend dorpshuis. We spelen zeker niet “met het mes op tafel”. De sfeer is altijd erg fijn.

Spreekt het jullie aan, kom gewoon eens vrijblijvend langs. Iedereen, jong en oud is van harte welkom. Dit zijn de eerstvolgende vrijdagavonden: 23 november 2018, 21 december 2018 en 25 januari 2019. Wij beginnen om 19.30u met koffie.

Willen jullie meer informatie? Jullie kunnen ons natuurlijk altijd bellen of e-mailen.

Wij hopen jullie te zien.

Tot snel,

Gerda Kruisselbrink, tel.: 0575- 431855, e-mail: gerda.kruisselbrink@telfortglasvezel.nl
Rob Baaij, tel.: 0575-432231 / 06-12690200, e-mail: robbaaij@gmail.com

Nieuws

Expositie Henk van Lottum en vooraankondiging verschijning boek Gorssel

Tot en met 28 november is op het perron van het Tramstation in Gorssel een expositie van het werk van Henk van Lottum te zien. Henk is in 1945 in Zwolle geboren.

Henk heeft een bèta achtergrond en schildert sinds 2012. Hij wilde gewoon eens proberen hoe het schilderen voelde. Al snel had hij het gevoel dat hij er iets van zichzelf in kwijt kon en dat gevoel heeft hij steeds meer. De onderwerpen hebben veelal betrekking op natuur en landschappen, maar hij schildert ook wel abstracte patronen. Henk is autodidact en heeft 1 jaar gewerkt in het atelier van Theo Ettema. Henk heeft niet zo'n behoefte aan volgen van lessen, want hij wil vrij zijn in zijn gebruik van kleur en techniek. Hij werkt zowel met acryl als met olieverf.

Over zijn werk vertelt Henk het volgende: Ik wil mijn persoonlijke beleving van de omringende wereld in mijn schilderijen tot uiting brengen. Het is voor mij een kwestie van kijken en laten ontstaan, het beeld niet opdringen of afdwingen.

Ik vind het fijn om te leren tijdens het schilderen, zelf te kijken hoe anderen werken.

Ik zeg meestal: "ik doe maar wat" en dit is niet badinerend bedoeld maar dat geeft aan dat ik tijdens het schilderen pas ontdek wat ik wil, hoe het voelt, al staat het onderwerp wel vast. Ik schilder graag in veel lagen omdat volgens mij de kleuren dan pas echt gaan leven. Verder heb ik nog heel veel ideeën, die ik graag zou willen uitwerken, maar waarbij ik het gevoel krijg, dat ik te weinig tijd heb.

Naast schilderen fotografeert Henk ook en vooral weer natuur en landschappen. Tijdens de Open Dag van 3 november zal Henk van Lottum aanwezig zijn om vragen over zijn werk te beantwoorden.

Voor mensen die meer willen zien kan men naar zijn website gaan: www.oogenlens.nl

Boek Gorssel

Op zaterdag 3 november zal de Open Dag in het Tramstation in het teken staan van het boek ‘Gorssel van Agrarische Gemeenschap tot Forensendorp’.

Dit boek komt over enkele weken uit. Via de pers zullen volgende week nadere bijzonderheden bekend gemaakt worden. Op de website www.deelfmarken.nl kan men nu al informatie over het boek vinden, waarbij ook de mogelijkheid bestaat om door middel van voorinschrijving van de korting gebruik te maken.

Openingstijden
Het Tramstation is tijdens de Open dag op zaterdag 3 november 2018 geopend van 11.00 tot 15.00 uur en verder iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Een aantal dames van onze Zumba groep wil naast deze sport ook graag een uur Aerobics doen. Natuurlijk willen we daar als vereniging aan meewerken.

Wat is Aerobics?

Het zijn efficiënte fysieke oefening, die meestal op muziek worden gedaan. Kracht, flexibiliteit, coördinatie en tact worden getraind. Aerobics is zeer populair bij vrouwen en mannen, die het samen in een groep, met een instructeur, willen doen. Het zijn prima bewegingen om het hart en de longen te versterken.

Aerobics wordt gedaan om:

  • fitheid te verbeteren
  • vetten en koolhydraten te verbranden
  • het lichaam te vormen
  • fysiek welzijn te versterken
  • fit te blijven.

Misschien zijn er in Almen wel meer dames of heren, die ook graag een uur Aerobics willen.

Vanaf 30 mei, zal Douwina te Veer, op de woensdagavond, van 19.00 – 20.00 uur, een aantal Aerobic lessen geven. In principe stoppen de lessen als de zomervakantie begint. Om de kosten wat te drukken vragen we per les een bijdrage van € 1.=. Deze kan aan Douwina gegeven worden.

Bij voldoende deelname zal dit na de zomer een vervolg krijgen; de deelnemers worden dan lid van OVÉRA voor € 32,50 per kwartaal.

Het doorgaan na de vakantie kan in gevaar komen, als de afdeling volleybal met 3 teams in de competitie gaat spelen. Dit is medio juni bekend.

Met vriendelijke groeten, namens het bestuur afdeling gymnastiek/dans, Gerrit Nijkamp.

Klaas van Heusden en Henk Berends vragen namens de Stichting Accommodaties Almen (SAA) en Stichting Ons Huis aandacht voor het volgende:

Zoals iedereen wel gezien heeft zijn er al geruime tijd verbouwingswerkzaamheden gaande om de Sportzaal Almeloe en Dorpshuis Ons Huis technisch met elkaar te integreren tot een multifunctioneel complex. Dat begon met het aanleggen van de zonnepanelen voor gezamenlijk gebruik, gevolgd door de aanbouw van de ontmoetingsruimte tussen de sportzaal en het dorpshuis en de inrichting daarvan. De laatste fase van deze werkzaamheden is de interne verbouwing in de sporthal om ruimte te creëren voor de fysio-praktijk van Solis/Ortis, die begin juni a.s. zal worden opgeleverd, waarna de  fysio-praktijk aansluitend z.s.m. naar ons complex zal verhuizen.

MAAR daarmee is het nog niet klaar! Er waren nog verdere wensen om het complex gebruiksvriendelijker en beter toegankelijk te maken (met name door realisatie van automatische toegangsdeuren en een video verbinding voor deelname op afstand aan activiteiten in het dorpshuis en door het aantal parkeerplaatsen rond het complex te vergroten), en om de sportzaal te voorzien van isolerende bekleding van de buitengevels. In februari van dit jaar hebben de SAA en Ons Huis hiervoor een project voorstel ingediend bij de Provincie Gelderland voor ondersteuning uit het subsidiefonds Aanpassingen Gemeenschapsvoorzieningen (toegankelijkheid en duurzaamheid gemeenschapsvoorziening). Tot ons grote genoegen heeft de provincie eerder deze maand onze subsidieaanvraag goedgekeurd tot maximaal 50% van het te investeren bedrag van € 88.000. De andere 50% zullen door SAA en Ons Huis uit eigen middelen betaald worden. De werkzaamheden hiervoor zullen op korte termijn beginnen en in oktober 2018 voltooid zijn. Dat betekent dat Almen dan de beschikking zal hebben over een up-to-date geïntegreerd multifunctioneel gemeenschapscomplex. Wij hopen u daar allen te mogen begroeten.”

Rabobank actie Hart voor de Achterhoek

Hart voor de AchterhoekOok dit jaar organiseert de Rabobank weer de actie Hart voor de Achterhoek. Maar liefst 11 Almense verenigingen/stichtingen hebben zich aangemeld. Om alle stemmen in Almen te houden heeft de VAB aangeboden om de promotie in Almen voor z’n rekening te nemen.

Alle leden van de Rabobank krijgen binnenkort per post een stemformulier met een unieke code. Hiermee kunt U stemmen uitbrengen op uw favoriete club of stichting. Dit levert de deelnemende verenigingen/ stichtingen een mooi bedrag op. De stemperiode loopt van 22 mei tot en met 6 juni.

In Almen doen dit jaar de volgende verenigingen/stichtingen mee:

Vereniging Bestedingsdoel
Almense IJsbaan “De Vetweide” Voor duurzaamheid en energiebesparing willen wij ledlampen aanschaffen voor de baanverlichting.
Almense Tennis Club ATC Het opknappen van de oefenkooi om het spelpeil op te krikken en blessures te voorkomen.
CGK Vocaal zangkoor Een cursus stemvorming voor het hele koor gegeven door zangpedagoog Suzanna Veerman.
Dorpshuis Ons Huis Herinrichting van onze speelplaats buiten bij Ons Huis ten behoeve van de kinderopvang.
Jeugdraad Almen Het aanschaffen van nieuwe materialen en een nieuwe tent ten behoeve van het Almense jeugdwerk.
Museum STAAL ‘Echte’ bedrijfskleding om onze bezoekers netjes, verzorgd en professioneel te kunnen ontvangen.
Muziekvereniging “Juliana” Een gedegen muziekopleiding aan onze jeugdleden kunnen bieden met een laagdrempelige instap.
OVERA omni-vereniging Het verfraaien van de binnenzijde van onze sportzaal Almeloe na de verbouwing.
SV Almen voetbal Het aanschaffen van trainingsmateriaal zoals doeltjes, ballen en hesjes voor onze jeugd.
’t Trapveldje schoolplein Toekomstige vervanging van het kunstgras op ons voetbal-/hockeyveld op het schoolplein.
Vrouwen van Nu Het organiseren van een exclusieve avond met een cabaretprogramma of bekende persoon.

De stemmen moeten via de computer worden uitgebracht met gebruikmaking van de unieke code, die u krijgt toegestuurd. Ieder Rabobank lid ontvangt 5 stemmen, waarvan maximaal 2 stemmen op dezelfde vereniging mogen worden uitgebracht.

Voor ouderen, die niet met een computer kunnen stemmen, is er de mogelijkheid om met hulp van anderen toch te stemmen. Dit kan op de woensdagen 30 mei en 5 juni van 10.00 tot 12.00 uur in Ons Huis tijdens de inloopmorgen. U moet dan wel de brief met de unieke code meenemen, die per post bezorgd is. Een computer is aanwezig!

Expositie Edith Geleijn en Open Huis in het Tramstation

Vanaf donderdag 3 mei tot en met 7 juni is op het perron van het Tramstation in Gorssel een expositie van het werk van Edith Geleijn te zien.

Edith Geleijn begon in 2002 met schilderen. Ze is autodidact die zich verder ontwikkelde via cursussen. De werken van Edith, opgezet in Acryl, worden gekenmerkt door een intense gelaagdheid. Haar eerste interesse lag bij portret en model, waarbij ze in haar werk de expressiviteit van kleuren gebruikte om de ingetogenheid te benadrukken.

In de loop van de jaren heeft Edith haar onderwerp steeds meer verlegd naar het landschap. Opvallend is de serie over Zweeds Lapland in blauw tinten, diffuus en krachtig tegelijk. De grootse woeste, lege landschappen hebben diepe indruk op haar gemaakt. Het zijn composities van rotsen, sneeuw en lucht.

Op zaterdag 5 mei zal Edith tijdens de Open Dag van het Tramstation aanwezig zijn om vragen over haar werk te beantwoorden. Tevens staan dan een aantal bestuursleden en vrijwilligers van De Elf Marken klaar om de gasten te ontvangen. In de presentatieruimte van het Tramstation zullen op de Open Dag films vertoond worden die in verband staan met de bezetting en de bevrijding van onze regio.

Openingstijden
Het Tramstation is tijdens de Open dag op zaterdag 5 mei 2018 geopend van 11.00 tot 15.00 uur en verder iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Website: http://www.edithgeleijn.nl