Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2018, 2019

Schuberts Schwanengesang, een levensreis langs hoop en vrees.

SchwanengesangDe liederen in de cyclus ‘Schwanengesang’, die Franz Schubert aan het einde van zijn korte leven toonzette, staan voor een breed pallet aan emoties. Die reiken van onherstelbaar verlies, bestaansangst tot innige tederheid; van doorvoelde pijn tot schertsende noten.

Uit de cyclus worden zes liederen op tekst van Heinrich Heine en drie op tekst van Ludwich Rellstab vertolkt door bariton Domien Arnolds, begeleid op de piano door Rik Groenhuijzen.

‘Zin in Almen’, wil de toehoorders een verrijkende en diepgaande ervaring brengen. Marien van den Boom brengt die extra dimensie aan met korte bespiegelingen die de betekenis en zingeving van de gedichten nader toelichten.

De voordracht duurt een uur, is gratis, voor iedereen toegankelijk en biedt de mogelijkheid om aansluitend na te praten in dorpsgebouw Ons Huis tegenover de kerk.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl.

Informatieavond over Watercertificaten

Eefde waterkracht

Je hebt het vast al gehoord of gezien. De lokale energiecoöperatie Lochem Energie is een campagne gestart voor een gezamenlijk te bouwen waterkrachtturbine die duurzame energie gaat opwekken uit onze Berkel. Technisch en economisch kan het. Door de aanschaf van Watercertificaten kan je deelnemen in een zogenaamd ‘Postcoderoos’-project (postcodegebieden 7211, 7213, 7215, 7217, 7218).

Je wordt er niet rijk en niet arm van, maar samen zetten we een stapje in de goede richting naar een duurzamere wereld. Mooi toch?

Hoe het werkt?

De coöperatie bouwt de Waterkracht Centrale en biedt daartoe ‘Watercertificaten’ aan van € 330 per stuk. Ieder certificaat geeft recht op ca. 280 kWh per jaar van de opgewekte energie (afhankelijk van de daadwerkelijke opwekking kan dat hoger of lager zijn). Gedurende 15 jaar krijg je (gegarandeerd door de overheid) een bedrag per opgewekte kWh teruggestort via de energiebelasting (deze wordt per jaar vastgesteld). Maximaal kan je zo tot 10.000 kWh van je elektriciteitsverbruik vergroenen. Bovendien ben je lid van de coöperatie Eefde Waterkracht en zodoende ook na 15 jaar ‘mede eigenaar’ van de WKC en daarmee van de dan opgewekte stroom.

Het project nadert nu een beslissende fase. Doen voldoende mensen mee om het benodigde kapitaal bijeen te brengen. De Coöperatie heeft 1212 watercertificaten beschikbaar. Inmiddels hebben al velen in de omgeving ingetekend. Het lijkt mij schitterend als ook mensen uit Almen straks hun duurzame energie uit de Berkel kunnen halen!

Graag leggen het exact uit tijdens de daarvoor georganiseerde Informatieavond ‘Waterkracht uit de Berkel’

Datum: 22 januari 2019
Locatie: Ons Huis, Almen
Inloop v.a. 19:45 we starten om 20:00 uur

Tijdens deze bijeenkomst lichten we het project graag toe en willen we antwoord geven op alle vragen die er zijn.

Deel deze uitnodiging vooral in je directe omgeving (buren/vrienden/bekenden) en we horen graag of je komt. Hoe meer mensen op de 22ste kunnen, hoe beter. Wij zijn razend enthousiast en hopen dat jij dat na deze avond ook bent!

Met hartelijke groet,
David van Lynde 06-22290753
Dorine Boerboom 06-13474248
Marius Kiers 0575-432001

Voor meer informatie zie De website van Eefde Waterkracht: https://www.eefdewaterkracht.nl/de-berkel-geeft-energie-je-eigen-energie
Hier is alles te vinden over de plannen, de risico’s en voorwaarden voor deelname en een overzicht van meest gestelde vragen

Donderdag 24 januari 2019:        'Rembrandt'

 

Rembrandt wordt veelal beschouwd als de grootste van de Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Wie kent zijn beroemde werk 'De Nachtwacht' niet? Inderdaad was Rembrandt een zeer veelzijdig kunstenaar; hij heeft zich bezig gehouden met schilderen, tekenen en niet te vergeten etsen. Met zijn dramatisch gebruik van licht en donker effecten behoort hij tot de Barok.

In deze lezing geeft Monique Hafkamp een overzicht van het leven en werk van Rembrandt. Ook gaat ze in op vragen als: door wie is Rembrandt beïnvloed? Hoe werd hij in zijn eigen tijd gewaardeerd? Welke onderwerpen beeldde hij uit? Hij is onder meer beroemd door zijn zelfportretten die gekenmerkt worden door een grote emotionele diepgang. Was hij ook buiten Nederland bekend? Hoe keek men in latere periodes tegen hem aan?

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Reden te meer om stil te staan bij deze bijzondere kunstenaar.

Op zaterdag 26 januari 2019 wordt in Sport en Cultureel Centrum ‘t Trefpunt’ Molenweg 53-55 7213XD Gorssel een postzegel-, munten- en prentbriefkaartenbeurs gehouden. Aanvang 11.00 uur. De organisatie is in handen van De Verzamelaar Midden Nederland. Naast ruilen, kopen en verkopen kunt u ook uw verzamelobjecten laten taxeren. Dit evenement wordt om ongeveer 16.00 uur afgesloten. Leden van De Verzamelaar hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 1,50.

Hans Abbink neemt de leden op 6 februari mee in de wereld rond de “Schapenhoeve”.

Oud papier, blauwe containerBeste Almenaren,

Zaterdag 9 februari a.s. zal uw blauwe container met oud papier weer worden geleegd door Circulus- Berkel en muziekvereniging Juliana op de route die is afgesproken: het dorp, de Ehzerallee en de Scheggertdijk, en ook de Asselerweg, Azinkdijk en (oude) Kapelweg. Twee groepjes van 2 vrijwilligers zullen vanaf 8.00 uur helpen uw blauwe container te legen.

Wij vragen u de blauwe container voor 7.45 uur ’s ochtends aan de weg te plaatsen met het handvat naar de weg toe! Wel graag op dezelfde plek als de oranje container, zoals u gewend bent. Tevens willen wij u vragen geen los papier of karton bij de container te zetten. Wij mogen namelijk geen los materiaal in de vuilniswagen gooien en zullen al het losse spul moeten laten liggen.

Voor meer informatie of vragen; kijk op de site van de gemeente Lochem of Circulus Berkel of neem contact op met een bestuurslid van Juliana. (zie www.juliana-almen.nl)

Gerrie Brinkman
e-mail: secretariaat@juliana-almen.nl
website: www.juliana-almen.nl

Gedichten geschreven door mensen van alle leeftijden uit Almen.

Nieuws

Busdienstregeling 2019


De aankomst- en vertrektijden van lijn 54 verschuiven met een half uur.
Na 21.00 uur rijdt Vlinder 854 (belbus) tussen Zutphen, Almen en Laren.
Als je met de Vlinder 854 wil reizen, dan kun je die reserveren via de
Arriva-app, via arriva.nl, of via 0800-0232545.
Als je vanaf station Zutphen met de Vlinder 854 wil reizen, dan hoef je de
Arriva Vlinder niet te reserveren.

Dienstregeling Arriva

Dienstregeling Vlinder

 

Altijd al een idee gehad hoe de voorkant van de Almenak moderner, gezelliger of pakkender zou kunnen? Of beter aan zou sluiten bij de inhoud? Maak dan een nieuw ontwerp voor onze Almenak!

De spelregels:

  • Iedereen, jong en oud, is welkom om een ontwerp voor de voorkant van de Almenak te maken,
  • Er zijn geen eisen aan het soort ontwerp, alles mag. Van tekening, foto, schilderij, illustratie of grafisch ontwerp tot knip- en plakwerk, in kleur of zwart-wit,
  • Het hoeft niet perfect te zijn, eigenheid is belangrijk,
  • De naam ‘Almenak’ dient deel uit te maken van het ontwerp,
  • Het ontwerp dient A4 formaat te zijn,
  • Insturen kan tot 15 december a.s.
  • Ontwerpen kunnen via de mail worden verzonden naar vab@almen-info.nl (o.v.v. naam, adres en telefoonnummer) of worden afgegeven bij Torenstraat 6 (John Hendriks) of de Hof 3 (Gertie Tuller). Lever je een fysiek ontwerp in, vermeld dan je naam, adres en telefoonnummer op de achterzijde van je ontwerp,
  • Alle ontwerpen zullen in week 51 anoniem worden tentoongesteld in Ons Huis, waar u als inwoner uw stem kunt geven aan het ontwerp dat u het mooist en meest passend vindt. Een oproep hiervoor zal nog volgen via de ADI,
  • Het ontwerp met de meeste stemmen zal met ingang van de eerste uitgave van 2019 gebruikt worden als nieuwe voorkant voor de Almenak. Voor de maker ervan hebben wij een leuke beloning in petto.


We wensen u veel inspiratie en succes en zien uw ontwerp graag tegemoet!

WINTERRUST; STAAL-update

Sinds de eerste week van november heeft museum STAAL een nieuwe expositie. Regionale Achterhoekse dichters hangen met hun wintergedicht in het museum op door Nijstad & Beumkes ontworpen banieren, aangevuld met fotografie van Geert de Groot. Robert Wevers heeft een geweldig winterlandschap in bruikleen gegeven en de film in de schommelzaal die moet u echt komen bekijken; schommelend door vier seizoenen bij de Staringkoepel!

Open: vrijdag/zaterdag/zondag van 11.00 tot 17.00, voor groepen buiten deze openingstijden neem contact op met Joke Dinkelman jokedinkelman@museumstaal.nl

Stichting Accommodaties Almen

Met enige trots kunnen wij berichten dat het project multifunctioneel gebruik van sportzaal Almeloe en dorpshuis Ons Huis inmiddels is voltooid. De verhuizing van Solis fysiopraktijk naar de sportzaal op 5 november jl. markeert het einde aan een lange reeks van werkzaamheden en activiteiten die in feite al in 2011 zijn opgestart en waarover u op gezette tijden in de Almenak werd bijgepraat. Het project omvat de fysieke verbinding van de sportzaal met het dorpshuis en het inrichten van een fysiopraktijkruimte in de sportzaal. Ook werden in het kader van verduurzaming zonnepanelen en zonnecollectoren aangebracht op de gebouwdaken en zijn de buitengevels van de sportzaal voorzien van een isolerende gevelbekleding. Over de afronding van de duurzaamheidsvoorzieningen aan het gebouw van de voetbalvereniging SV-Almen konden wij u al in 2017 berichten. Tevens werd de toegankelijkheid van onze gemeenschapsvoorziening verbeterd door montage van automatische toegangsdeuren naar dorpshuis en fysiopraktijk, de aanleg van parkeerhavens in de Torenstraat en de webcamverbinding van het dorpshuis met de huiskamers van de inwoners van Almen. Al deze voorzieningen vormen een wezenlijke bijdrage aan de exploitatieopbrengsten van dorpshuis en sportzaal ter compensatie van het verlies aan gemeentelijke exploitatiesubsidies. Dit project kon worden gerealiseerd door een éénmalige financiële bijdrage van gemeente Lochem en subsidies van provincie Gelderland en RVO-Nederland waarvoor onze grote dank. Tevens danken wij de aangename samenwerking met de bestuursleden van de VAB, het dorpshuis, Ovéra, SV-Almen, leveranciers en alle overige betrokkenen bij de realisatie van dit omvangrijke project. Binnenkort zult u worden uitgenodigd voor een feestelijke (her)opening van de nieuwe gemeenschapsvoorzieningen.

Rabobank actie Hart voor de Achterhoek

Hart voor de AchterhoekOok dit jaar organiseert de Rabobank weer de actie Hart voor de Achterhoek. Maar liefst 11 Almense verenigingen/stichtingen hebben zich aangemeld. Om alle stemmen in Almen te houden heeft de VAB aangeboden om de promotie in Almen voor z’n rekening te nemen.

Alle leden van de Rabobank krijgen binnenkort per post een stemformulier met een unieke code. Hiermee kunt U stemmen uitbrengen op uw favoriete club of stichting. Dit levert de deelnemende verenigingen/ stichtingen een mooi bedrag op. De stemperiode loopt van 22 mei tot en met 6 juni.

In Almen doen dit jaar de volgende verenigingen/stichtingen mee:

Vereniging Bestedingsdoel
Almense IJsbaan “De Vetweide” Voor duurzaamheid en energiebesparing willen wij ledlampen aanschaffen voor de baanverlichting.
Almense Tennis Club ATC Het opknappen van de oefenkooi om het spelpeil op te krikken en blessures te voorkomen.
CGK Vocaal zangkoor Een cursus stemvorming voor het hele koor gegeven door zangpedagoog Suzanna Veerman.
Dorpshuis Ons Huis Herinrichting van onze speelplaats buiten bij Ons Huis ten behoeve van de kinderopvang.
Jeugdraad Almen Het aanschaffen van nieuwe materialen en een nieuwe tent ten behoeve van het Almense jeugdwerk.
Museum STAAL ‘Echte’ bedrijfskleding om onze bezoekers netjes, verzorgd en professioneel te kunnen ontvangen.
Muziekvereniging “Juliana” Een gedegen muziekopleiding aan onze jeugdleden kunnen bieden met een laagdrempelige instap.
OVERA omni-vereniging Het verfraaien van de binnenzijde van onze sportzaal Almeloe na de verbouwing.
SV Almen voetbal Het aanschaffen van trainingsmateriaal zoals doeltjes, ballen en hesjes voor onze jeugd.
’t Trapveldje schoolplein Toekomstige vervanging van het kunstgras op ons voetbal-/hockeyveld op het schoolplein.
Vrouwen van Nu Het organiseren van een exclusieve avond met een cabaretprogramma of bekende persoon.

De stemmen moeten via de computer worden uitgebracht met gebruikmaking van de unieke code, die u krijgt toegestuurd. Ieder Rabobank lid ontvangt 5 stemmen, waarvan maximaal 2 stemmen op dezelfde vereniging mogen worden uitgebracht.

Voor ouderen, die niet met een computer kunnen stemmen, is er de mogelijkheid om met hulp van anderen toch te stemmen. Dit kan op de woensdagen 30 mei en 5 juni van 10.00 tot 12.00 uur in Ons Huis tijdens de inloopmorgen. U moet dan wel de brief met de unieke code meenemen, die per post bezorgd is. Een computer is aanwezig!