Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2020

Expositie schilderijen en houtsculpturen in het Tramstation

Tijdens deze eerste expositie in 2020 in het Tramstation in Gorssel tonen Giovanni Casander uit Gorssel en Bert Stroop uit Apeldoorn de objecten die zij de afgelopen jaren gemaakt hebben.
Giovanni Casander leeft zich sinds een jaar uit in het creëren van houten figuratieve voorwerpen, die zeer gedetailleerd zijn. Daarnaast heeft Giovanni zich de afgelopen jaren bekwaamd in het maken van aquarellen en realistische c.q. surrealistische olieverf schilderijen. Twee totaal verschillende kunstvormen maar dat spreekt hem juist erg aan.
Bert Stroop is beeldhouwer in de traditionele zin van het woord met figuratieve, abstracte en organische objecten. Meestal in hout maar ook in steen. Hij houdt ervan om van het massieve materiaal van hout of steen, een open en slanke sculptuur te creëren. Daarbij geleid door het materiaal zelf, dat zich niet laat dwingen, zoals schimmels, rot, noesten en de natuurlijke grillige vorm en structuur van het materiaal. Daarnaast maakt Bert af en toe een uitstapje naar de schilderkunst, hetgeen meer en meer zijn passie is.
De ideeën ontstaan veelal door een wisselwerking tussen de kunstenaars onderling. Het is een boeiend traject om vanuit het niets naar een concreet resultaat toe te werken. Elke keer weer een ontdekkingstocht waarbij het eindresultaat pas aan het eind in zicht komt. De kunstenaars inspireren en motiveren elkaar.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, en tijdens de open dag op zaterdag 1 februari 2020 van 10.30 tot 15.00 uur.

Op 1 februari zijn beide kunstenaars in het Tramstation aanwezig om tekst en uitleg te geven. Van buitenaf zijn exposities in het Tramstation permanent te zien.

Contactgegevens :giovannicasander@hotmail.com en bert.stroop@gmail.com
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Green Book’ in Almen

Op woensdag 26 februari draait in het Almens filmhuis (Ons Huis, Dorpsstraat 37, Almen) de Amerikaanse biografische roadmovie ‘Green Book’ (2018). 'Green Book' volgt een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter (Viggo Mortensen) die zijn baan verliest wanneer zijn nachtclub moet sluiten. Hij besluit om als blanke chauffeur te rijden voor een uiterst getalenteerde zwarte klassieke pianist (Mahershala Ali) in het Amerikaanse zuiden van de jaren 60. De twee kunnen elkaar niet luchten of zien, maar krijgen geleidelijk aan een band met elkaar.

Foyer open om 19.30, aanvang film (voorafgegaan door een korte inleiding) om 20.00, entree €5,-.

Lezing over de Heksverbranding door Elsje August de Meijer en Manja Bedner

Op vrijdag 28 februari 2020 wordt er een lezing gegeven over de heksverbranding op het dorpsplein in Almen. Dit waargebeurde verhaal is de aanleiding geweest dat Elsje August de Meijer onderzoek heeft gedaan en daar een essay over heeft geschreven. Na de lezing kunt u in het donker het museum bewonderen.

Het museum is die avond open vanaf 19.30 uur. De lezingpresentatie en voorstelling starten om 20.00 uur. Entree €10,00 inclusief een kopje koffie of thee

 

Kaarten zijn te koop in Museum STAAL Dorpsstraat 39 7218AC Almen of via info@museumstaal.nl te reserveren

Hierbij een uitnodiging van GroenLinks afdeling Lochem voor een gratis film over toekomstbestendige landbouw. Het is een optimistische film over landbouw in harmonie met mens en natuur.

Zondagmiddag 8 maart om 15.00 uur.
Locatie: “Ons Huis” in Almen.


Binnenlopen mag, maar wil je zeker zijn van een plaats, dan graag een mailtje naar jvanborrendam@xs4all.nl Zie voor meer info de website: http://lochem.groenlinks.nl

UITNODIGING INSPRAAKAVOND ONS HUIS

Beste Almenaren,
Ons Huis, uw dorpshuis, draait nu 2 jaar zonder subsidie. De verbouwing Ons Huis-sportzaal heeft een aantal gezamenlijke besparingen en inkomsten opgeleverd. Hetgeen maakt dat we nu voor het tweede jaar in staat zijn een positief eindresultaat te realiseren. Wij zijn er bovendien van overtuigd dat er nog meer synergie voordelen zijn te behalen door nauwere samenwerking. Naast OH beheren we ook de gemeenschappelijke ruimte in “de Linde”.  Ook hier moeten we het doen met zeer beperkte middelen, maar ook dat lukt tot op heden. In beide situaties is de inzet van onze vrijwilligers van zeer groot belang. Toch zijn wij ook door het wegvallen van de subsidies gedwongen om kleine prijsaanpassingen t.a.v. huur en consumpties te doen. Het begrip hiervoor is er eigenlijk altijd wel, maar de acceptatie is in sommige gevallen was lastiger, omdat het altijd zo geweest is.

“Ons Huis” is geen commerciële club en gaat dus ook niet uit van een winstmarge. Wij willen graag zoveel mogelijk in de behoeften van de Almenaren voorzien voor een royale kostprijs. Het royale hebben we nodig om ook in de toekomst uw dorpshuis te behouden.  11 maart 2020 organiseren wij een avond voor alle Almenaren om u bij te praten over het reilen en zeilen van “Ons Huis” en om met u van gedachten te wisselen over de mogelijkheden inzake het gebruik van het dorpshuis, eventueel in combinatie met de sportzaal.

Binnen het bestuur van “Ons Huis” heeft inmiddels een mutatie plaatsgevonden. Bianca Semmekrot heeft wegens drukke werkzaamheden afscheid genomen. We hebben Ellen Laurense bereid gevonden om zitting in het bestuur te nemen.  Wij danken Bianca voor haar geweldige inzet en heten Ellen hartelijk welkom in het bestuur.
Namens het bestuur, Henk Berends

Peer Gynt

 

Zondagmiddag 15 maart vertelt Jeannet van Woerden het verhaal van Peer Gynt. Het leven van deze Noorse deugniet, die na een leven van ondeugden en egoïsme uiteindelijk tot inkeer komt, is opgetekend in een toneelstuk van Henrik Ibsen en op muziek gezet door Edvard Grieg. De vertelling wordt ook nu omlijst met muziek. Jonge musici van harmonie Juliana en pianoleerlingen van Adrienne Althof omlijsten de vertelling. Special voor deze uitvoering heeft Henk Vruggink de arrangementen geschreven.

Nieuws

Vanaf volgende week plaatst de gemeente een container van 240 liter bij de Superrr voor glas afval. Hiermee wil de gemeente de mensen die minder goed mobiel zijn en het glas niet naar omliggende dorpen kunnen brengen tegemoetkomen. De voorziening is alleen beschikbaar tijdens de openingstijden van de Superrr. 's Avonds en in het weekend wordt de container binnen gezet. De container zal wekelijks geleegd worden. Deze voorziening blijft tot het moment dat er weer een milieupark in Almen is.

Het comité 75 jaar vrijheid Almen is druk bezig met de organisatie van een aantal evenementen in en om Almen in april en mei. Het programma loopt al mooi vol!
Een van deze activiteiten is een fietstocht op zondag 3 mei langs een aantal plekken rondom het dorp waar zich tijdens de oorlog of bij de bevrijding bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld.
Hiervoor zijn we op zoek naar iemand die ons op korte termijn (voor eind februari) wil helpen met het opnemen van een aantal korte filmpjes (1 minuut) en deze wil monteren en die ook wat bestaand materiaal wil bewerken/inkorten.
Denk je ons hierbij te kunnen helpen, laat het dan graag even weten: Bart Ruiterkamp (bart.ruiterkamp@zonnet.nl, 0575 433862) of Esther Aiking (esther.martensen@kpnmail.nl, 0575 520431).

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom de evenementen die worden georganiseerd? Like dan de Facebook-pagina ’75 jaar vrijheid Almen’. Uiteraard houden we iedereen ook via onder meer de ADI op de hoogte. En om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten: Almen moet begin mei wederom rekening houden met een Canadese invasie.

Jubileumuitgave Vocaal


JUBILEUMUITGAVE VOCAAL – Al honderd jaar op weg

Koor Vocaal Almen ‘al honderd jaar op weg’ komt met een eenmalige mooie Jubileumuitgave, in een beperkte oplage. Wij vragen U daarvoor vooraf in te tekenen. Dat kan tot 15 december (Kerstmarkt).

Het boekje is uitgevoerd in A4-formaat, semi-harde omslag (karton), omvang omstreeks 80 pagina’s met meer dan 200 foto’s, namen en illustraties. De kostprijs is € 15,- Het wordt op 12 januari tijdens de Jubileumreceptie aangeboden aan de Burgemeester en is dan verkrijgbaar.


De uitgave is te bestellen door overmaking van € 15,- of een veelvoud daarvan op rekening van CGK Vocaal Almen, NL69 RABO 030 140 7592. U bent dan zeker van een boekje.
U kunt ook het gewenste aantal exemplaren aan de redactie doorgeven, via vocaal100@gmail.com, of intekenen tijdens de Kerstmarkt. Zie verder www.vocaal-almen.nl

Namens Vocaal honderd jaar:
Gerry Boschloo-Kroeze, Joleen Caljouw, Hans Schlaghecke, Herman Westendorp, Medard Hilhorst

We hebben een nieuwe dorpsdichter!
Afgelopen donderdag bij de start van de Nationale Poëzieweek is de nieuwe dorpsdichter bekend gemaakt en hebben we afscheid genomen van Dorine Boerboom; Dorine, nogmaals heel erg bedankt!
Onze dorpsdichter 2020 is Gerard Bohncke.
 
Zoals hij het zelf verwoordde: “Ik twijfelde om me aan te melden als kandidaat voor de vacature van dorpsdichter, omdat ik relatief nieuw ben, hier in Almen en beslist niet in de positie terecht wil komen van 'die Hollander' die het opeens allemaal beter weet. Als dorpsdichter moet je toch kunnen verwoorden wat onder de mensen leeft en eigenlijk hún ideeën en gedachten een stem kunnen geven. Ik kan zaken die in Almen spelen beschrijven zoals ik die zie en meemaak”.
Het liefst heeft Gerard een beetje hulp bij het leren kennen van de Almense verhoudingen, om de Almense beleving een stem te geven. Dus als hij je vraagt om misschien even mee te lezen over zijn schouder, dan krijgen we ook dit jaar weer een prachtige serie gedichten bij bijzondere momenten.
Hieronder zijn eerste gedicht.
Bij de opening van Almen Airport, 4 januari 2020
 
Je hebt het vast al ergens gelezen of gehoord
De jeugdraad heeft weer bouwmateriaal gespaard
En tegelijkertijd een groot geheim bewaard
Terwijl er ‘s avonds werd getimmerd en geboord
 
Op 4 januari was in Ons Huis de ontvangst groot
Na de ticketcontrole kon je een drankje ‘boeken’
Van de medewerkers was alle kleding rood
Bij hen kon je inchecken en daarna een plaatsje zoeken
 
Rood was de stijl van de nieuwe vliegmaatschappij
Captain Ruijterkamp begroette alle Almenaren
Met fraaie stewardessen en pursers aan zijn zij
Welkom bij Almen Airlines! Ga zitten, neem plaats, kom erbij!
 
Hoe kon de jeugdraad Achterhoekse geschiedenis schrijven?
Ze hebben toch tegen niemand iets gezegd
Juist: om onder het juk van Schiphol vandaan te blijven
Werd stiekem Almen Airport aangelegd
 
Voor de testvlucht was simpel een 737-MAX gescoord
Entertainment voor onderweg was vlotjes toegezegd
De laatste passagiers schoven nog snel aan boord
In het gangpad werden veiligheidsregels uitgelegd
 
Riemen vast? Telefoontjes uit? De kist gaat van de grond!
Het toestel schudt en dreunt, de deuren staan te trillen.
Lampen aan, hard geluid. De eerste dansjes draaien rond.
Stewardessen springen wild, de stewards staan te gillen!
 
Een mooie medley over “A horse with no name”,
Gevolgd door een dans waar een brullende tijger verscheen
Protesterende boeren geven worstjes en melk cadeau:
Bij Almen Airlines krijgt u entertainment op hoog niveau!
 
Een deur die plotseling dichtslaat in een tekstloze act
Als meid verklede jongens, op zoek naar liefde en respect
De vlucht is dan al over de helft, de Boeing is al omgekeerd
Er blijkt een passagier onwel, die wordt gauw gereanimeerd
 
De intercom meldt: we zitten op de goede baan
We vliegen weer recht op Almen Airport aan!
In dit dynamische dorp is werkelijk niets meer te dol
Nooit meer naar Eindhoven, Rotterdam of Schiphol!
 
We kunnen voortaan met Almen Airlines vliegen
Op het plein komt een bord: “Hier kenne oe opstiegen!”
Mooi dat de Almense jeugdraad met Captain Floris
De hele Achterhoek een stapje vóór is!

Muziekvereniging "Juliana"is benieuwd of het eerste vaandel, dat in 1945 verdween, nog ergens in Canada terug te vinden is.
Help ons door onderstaand bericht door te sturen naar familie/vrienden/kennissen met connecties in Canada!

Where is the missing banner of music group Juliana that disappeared during the liberation of The Netherlands?

During a concert by Muziekvereniging Juliana in Almen our banner always has pride of place. As a local music group we are extremely proud of it. This year we celebrate our 110th anniversary. Our banner is 60 years old. The original disappeared during the liberation of our town.

Almen was liberated by the Canadian army in April 1945. When members of the music group wanted to join in on the celebrations, they discovered that their liberators had taken as souvenirs a number of instruments and the banner the orchestra received in 1919 for its 10-year anniversary, probably not realizing the sentimental value of this banner to the group and the town.

The replacement costs for the missing instruments were covered by a war compensation fund but this fund did not cover the replacement of the banner. The school principal contacted the Canadian ambassador in the Netherlands to see if there were any other funds available. As there was no conclusive proof who exactly took the banner, this attempt was in vain but in the spirit of goodwill and friendship, for the 50th anniversary of the music group in 1959 the ambassador made a donation on behalf of Canada to the newly established banner fund. As a result, and because the people of Almen had raised substantial funds as well, a new banner could be presented to the orchestra.

What happened to the original banner remains a mystery till this day. It may very well be mounted on a Canadian wall in memory of a Canadian hero. Or maybe it is stored in the attic of someone who has no idea of its sentimental value. If you know where it is, please contact us. For the 75th anniversary of the liberation of our town and The Netherlands we would like nothing more than put it on display it during our concerts, along with its younger ‘brother’, in honor of our freedom and our liberators.

Can you help us?
Please send a message to Henk Muileman, Almen, Holland.
hnkmlmn@gmail.com