Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2020

Expositie schilderijen en houtsculpturen in het Tramstation

Tijdens deze eerste expositie in 2020 in het Tramstation in Gorssel tonen Giovanni Casander uit Gorssel en Bert Stroop uit Apeldoorn de objecten die zij de afgelopen jaren gemaakt hebben.
Giovanni Casander leeft zich sinds een jaar uit in het creëren van houten figuratieve voorwerpen, die zeer gedetailleerd zijn. Daarnaast heeft Giovanni zich de afgelopen jaren bekwaamd in het maken van aquarellen en realistische c.q. surrealistische olieverf schilderijen. Twee totaal verschillende kunstvormen maar dat spreekt hem juist erg aan.
Bert Stroop is beeldhouwer in de traditionele zin van het woord met figuratieve, abstracte en organische objecten. Meestal in hout maar ook in steen. Hij houdt ervan om van het massieve materiaal van hout of steen, een open en slanke sculptuur te creëren. Daarbij geleid door het materiaal zelf, dat zich niet laat dwingen, zoals schimmels, rot, noesten en de natuurlijke grillige vorm en structuur van het materiaal. Daarnaast maakt Bert af en toe een uitstapje naar de schilderkunst, hetgeen meer en meer zijn passie is.
De ideeën ontstaan veelal door een wisselwerking tussen de kunstenaars onderling. Het is een boeiend traject om vanuit het niets naar een concreet resultaat toe te werken. Elke keer weer een ontdekkingstocht waarbij het eindresultaat pas aan het eind in zicht komt. De kunstenaars inspireren en motiveren elkaar.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, en tijdens de open dag op zaterdag 1 februari 2020 van 10.30 tot 15.00 uur.

Op 1 februari zijn beide kunstenaars in het Tramstation aanwezig om tekst en uitleg te geven. Van buitenaf zijn exposities in het Tramstation permanent te zien.

Contactgegevens :giovannicasander@hotmail.com en bert.stroop@gmail.com
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Start Poëzieweek in museum STAAL
Van donderdag 30 januari t/m 5 februari 2020 is het Nationale Poëzieweek. De Poëzieweek wordt op donderdagavond 30 januari geopend in museum STAAL met de voorstelling ‘Sagen en legendes’ door verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink en wordt de nieuwe dorpsdichter van Almen bekend gemaakt. Mochten jullie meer willen weten bel of kijk op de website van museum STAAL

Zelfwerkzaamheid

De bijeenkomst op 16 februari staat in het teken van ‘Zeer Korte Verhalen’. We dagen Almenaren ertoe uit eigen korte verhalen die zondag in de Almense kerk over het voetlicht te brengen (zie bijgaand kader). We weten ons daarbij verzekerd van de steun van A.L. Snijders, meester in het genre van het korte verhaal.

In de twee afsluitende bijeenkomsten speelt muziek opnieuw een belangrijke rol. In maart wordt het verhaal van de deugniet Peer Gynt verteld en omlijst met muziek van Edvard Grieg. Jonge musici van Juliana en pianoleerlingen van Adrienne Althof voeren het uit, aan de hand van arrangementen die Henk Vruggink speciaal hiervoor heeft gemaakt. De cyclus wordt in maart afgesloten met de medewerking van twee dirigenten, Gilian Schmidt en Petra Westra, die laten zien hoe muzikaal leiderschap in Almen leidt tot welluidende klanken. 

De bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur, duren een uur, waarna er nagepraat kan worden in Ons Huis.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl

UITNODIGING INSPRAAKAVOND ONS HUIS

Beste Almenaren,
Ons Huis, uw dorpshuis, draait nu 2 jaar zonder subsidie. De verbouwing Ons Huis-sportzaal heeft een aantal gezamenlijke besparingen en inkomsten opgeleverd. Hetgeen maakt dat we nu voor het tweede jaar in staat zijn een positief eindresultaat te realiseren. Wij zijn er bovendien van overtuigd dat er nog meer synergie voordelen zijn te behalen door nauwere samenwerking. Naast OH beheren we ook de gemeenschappelijke ruimte in “de Linde”.  Ook hier moeten we het doen met zeer beperkte middelen, maar ook dat lukt tot op heden. In beide situaties is de inzet van onze vrijwilligers van zeer groot belang. Toch zijn wij ook door het wegvallen van de subsidies gedwongen om kleine prijsaanpassingen t.a.v. huur en consumpties te doen. Het begrip hiervoor is er eigenlijk altijd wel, maar de acceptatie is in sommige gevallen was lastiger, omdat het altijd zo geweest is.

“Ons Huis” is geen commerciële club en gaat dus ook niet uit van een winstmarge. Wij willen graag zoveel mogelijk in de behoeften van de Almenaren voorzien voor een royale kostprijs. Het royale hebben we nodig om ook in de toekomst uw dorpshuis te behouden.  11 maart 2020 organiseren wij een avond voor alle Almenaren om u bij te praten over het reilen en zeilen van “Ons Huis” en om met u van gedachten te wisselen over de mogelijkheden inzake het gebruik van het dorpshuis, eventueel in combinatie met de sportzaal.

Binnen het bestuur van “Ons Huis” heeft inmiddels een mutatie plaatsgevonden. Bianca Semmekrot heeft wegens drukke werkzaamheden afscheid genomen. We hebben Ellen Laurense bereid gevonden om zitting in het bestuur te nemen.  Wij danken Bianca voor haar geweldige inzet en heten Ellen hartelijk welkom in het bestuur.
Namens het bestuur, Henk Berends

Het verhaal van Peer Gynt op muziek van Grieg.
Uitgevoerd door jonge musici van Juliana, Adrienne Althof en pianoleerlingen en Jeanet van Woerden als verteller.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl

Gilian Schmidt (Harmonie Juliana) en Petra Westra (strijkensembles voor jong en oud) vertellen en laten horen hoe muzikaal leiderschap tot welluidend resultaat kan leiden.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl

Nieuws

Het comité 75 jaar vrijheid Almen is druk bezig met de organisatie van een aantal evenementen in en om Almen in april en mei. Het programma loopt al mooi vol!
Een van deze activiteiten is een fietstocht op zondag 3 mei langs een aantal plekken rondom het dorp waar zich tijdens de oorlog of bij de bevrijding bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld.
Hiervoor zijn we op zoek naar iemand die ons op korte termijn (voor eind februari) wil helpen met het opnemen van een aantal korte filmpjes (1 minuut) en deze wil monteren en die ook wat bestaand materiaal wil bewerken/inkorten.
Denk je ons hierbij te kunnen helpen, laat het dan graag even weten: Bart Ruiterkamp (bart.ruiterkamp@zonnet.nl, 0575 433862) of Esther Aiking (esther.martensen@kpnmail.nl, 0575 520431).

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom de evenementen die worden georganiseerd? Like dan de Facebook-pagina ’75 jaar vrijheid Almen’. Uiteraard houden we iedereen ook via onder meer de ADI op de hoogte. En om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten: Almen moet begin mei wederom rekening houden met een Canadese invasie.

Jubileumuitgave Vocaal


JUBILEUMUITGAVE VOCAAL – Al honderd jaar op weg

Koor Vocaal Almen ‘al honderd jaar op weg’ komt met een eenmalige mooie Jubileumuitgave, in een beperkte oplage. Wij vragen U daarvoor vooraf in te tekenen. Dat kan tot 15 december (Kerstmarkt).

Het boekje is uitgevoerd in A4-formaat, semi-harde omslag (karton), omvang omstreeks 80 pagina’s met meer dan 200 foto’s, namen en illustraties. De kostprijs is € 15,- Het wordt op 12 januari tijdens de Jubileumreceptie aangeboden aan de Burgemeester en is dan verkrijgbaar.


De uitgave is te bestellen door overmaking van € 15,- of een veelvoud daarvan op rekening van CGK Vocaal Almen, NL69 RABO 030 140 7592. U bent dan zeker van een boekje.
U kunt ook het gewenste aantal exemplaren aan de redactie doorgeven, via vocaal100@gmail.com, of intekenen tijdens de Kerstmarkt. Zie verder www.vocaal-almen.nl

Namens Vocaal honderd jaar:
Gerry Boschloo-Kroeze, Joleen Caljouw, Hans Schlaghecke, Herman Westendorp, Medard Hilhorst

Dichter in het Dorp

Bijna iedere stad heeft tegenwoordig zijn eigen stadsdichter. Almen heeft het afgelopen jaar haar eigen dorpsdichter gehad in de persoon van Dorine Boerboom.
Dorine heeft bij verschillende gelegenheden ‘acte-de-presence’ gegeven en prachtige gedichten geschreven. Tijdens de Poëzieweek, die op donderdag 30 januari van start gaat, wordt de nieuwe dorpsdichter bekend gemaakt. Na onze oproep in de Almenak is (helaas) nog niets binnen gekomen.
U kunt uw bijdrage nog tot 29 januari inzenden. Via de mail naar Pien (directie@museumstaal.nl) of in de brievenbus van STAAL.
Van de dorpsdichter vragen we een aantal gedichten per jaar bij bijzondere gelegenheden, zoals 75-jaar bevrijding, het Almens feest of het Berkelfestival. Ook kunnen verenigingen of stichtingen bij de dorpsdichter een aanvraag doen.

namens team STAAL, Pien Pon

Muziekvereniging "Juliana"is benieuwd of het eerste vaandel, dat in 1945 verdween, nog ergens in Canada terug te vinden is.
Help ons door onderstaand bericht door te sturen naar familie/vrienden/kennissen met connecties in Canada!

Where is the missing banner of music group Juliana that disappeared during the liberation of The Netherlands?

During a concert by Muziekvereniging Juliana in Almen our banner always has pride of place. As a local music group we are extremely proud of it. This year we celebrate our 110th anniversary. Our banner is 60 years old. The original disappeared during the liberation of our town.

Almen was liberated by the Canadian army in April 1945. When members of the music group wanted to join in on the celebrations, they discovered that their liberators had taken as souvenirs a number of instruments and the banner the orchestra received in 1919 for its 10-year anniversary, probably not realizing the sentimental value of this banner to the group and the town.

The replacement costs for the missing instruments were covered by a war compensation fund but this fund did not cover the replacement of the banner. The school principal contacted the Canadian ambassador in the Netherlands to see if there were any other funds available. As there was no conclusive proof who exactly took the banner, this attempt was in vain but in the spirit of goodwill and friendship, for the 50th anniversary of the music group in 1959 the ambassador made a donation on behalf of Canada to the newly established banner fund. As a result, and because the people of Almen had raised substantial funds as well, a new banner could be presented to the orchestra.

What happened to the original banner remains a mystery till this day. It may very well be mounted on a Canadian wall in memory of a Canadian hero. Or maybe it is stored in the attic of someone who has no idea of its sentimental value. If you know where it is, please contact us. For the 75th anniversary of the liberation of our town and The Netherlands we would like nothing more than put it on display it during our concerts, along with its younger ‘brother’, in honor of our freedom and our liberators.

Can you help us?
Please send a message to Henk Muileman, Almen, Holland.
hnkmlmn@gmail.com

Joost Wiltink heeft foto's gemaakt van de Playbackshow.
Via onderstaande links zijn ze te bekijken:


Deel 1:

https://www.facebook.com/pg/joostwiltinkfotografie/photos/?tab=album&album_id=2577476199018207

Deel 2:
https://www.facebook.com/pg/joostwiltinkfotografie/photos/?tab=album&album_id=2577486259017201

 

Video's Playback
 
De video’s van de Playback staan online!
Bekijk ze via deze link:
 
https://m.youtube.com/playlist?list=PLehH0gsR7E52knl4qQh4B6R5RKpDZE5ED