Agenda

Voor meer informatie klik op het agenda item

Aktiviteitenkalender 2019

Schuberts Schwanengesang, een levensreis langs hoop en vrees.

SchwanengesangDe liederen in de cyclus ‘Schwanengesang’, die Franz Schubert aan het einde van zijn korte leven toonzette, staan voor een breed pallet aan emoties. Die reiken van onherstelbaar verlies, bestaansangst tot innige tederheid; van doorvoelde pijn tot schertsende noten.

Uit de cyclus worden zes liederen op tekst van Heinrich Heine en drie op tekst van Ludwich Rellstab vertolkt door bariton Domien Arnolds, begeleid op de piano door Rik Groenhuijzen.

‘Zin in Almen’, wil de toehoorders een verrijkende en diepgaande ervaring brengen. Marien van den Boom brengt die extra dimensie aan met korte bespiegelingen die de betekenis en zingeving van de gedichten nader toelichten.

De voordracht duurt een uur, is gratis, voor iedereen toegankelijk en biedt de mogelijkheid om aansluitend na te praten in dorpsgebouw Ons Huis tegenover de kerk.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl.

Informatieavond over Watercertificaten

Eefde waterkracht

Je hebt het vast al gehoord of gezien. De lokale energiecoöperatie Lochem Energie is een campagne gestart voor een gezamenlijk te bouwen waterkrachtturbine die duurzame energie gaat opwekken uit onze Berkel. Technisch en economisch kan het. Door de aanschaf van Watercertificaten kan je deelnemen in een zogenaamd ‘Postcoderoos’-project (postcodegebieden 7211, 7213, 7215, 7217, 7218).

Je wordt er niet rijk en niet arm van, maar samen zetten we een stapje in de goede richting naar een duurzamere wereld. Mooi toch?

Hoe het werkt?

De coöperatie bouwt de Waterkracht Centrale en biedt daartoe ‘Watercertificaten’ aan van € 330 per stuk. Ieder certificaat geeft recht op ca. 280 kWh per jaar van de opgewekte energie (afhankelijk van de daadwerkelijke opwekking kan dat hoger of lager zijn). Gedurende 15 jaar krijg je (gegarandeerd door de overheid) een bedrag per opgewekte kWh teruggestort via de energiebelasting (deze wordt per jaar vastgesteld). Maximaal kan je zo tot 10.000 kWh van je elektriciteitsverbruik vergroenen. Bovendien ben je lid van de coöperatie Eefde Waterkracht en zodoende ook na 15 jaar ‘mede eigenaar’ van de WKC en daarmee van de dan opgewekte stroom.

Het project nadert nu een beslissende fase. Doen voldoende mensen mee om het benodigde kapitaal bijeen te brengen. De Coöperatie heeft 1212 watercertificaten beschikbaar. Inmiddels hebben al velen in de omgeving ingetekend. Het lijkt mij schitterend als ook mensen uit Almen straks hun duurzame energie uit de Berkel kunnen halen!

Graag leggen het exact uit tijdens de daarvoor georganiseerde Informatieavond ‘Waterkracht uit de Berkel’

Datum: 22 januari 2019
Locatie: Ons Huis, Almen
Inloop v.a. 19:45 we starten om 20:00 uur

Tijdens deze bijeenkomst lichten we het project graag toe en willen we antwoord geven op alle vragen die er zijn.

Deel deze uitnodiging vooral in je directe omgeving (buren/vrienden/bekenden) en we horen graag of je komt. Hoe meer mensen op de 22ste kunnen, hoe beter. Wij zijn razend enthousiast en hopen dat jij dat na deze avond ook bent!

Met hartelijke groet,
David van Lynde 06-22290753
Dorine Boerboom 06-13474248
Marius Kiers 0575-432001

Voor meer informatie zie De website van Eefde Waterkracht: https://www.eefdewaterkracht.nl/de-berkel-geeft-energie-je-eigen-energie
Hier is alles te vinden over de plannen, de risico’s en voorwaarden voor deelname en een overzicht van meest gestelde vragen

Donderdag 24 januari 2019:        'Rembrandt'

 

Rembrandt wordt veelal beschouwd als de grootste van de Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Wie kent zijn beroemde werk 'De Nachtwacht' niet? Inderdaad was Rembrandt een zeer veelzijdig kunstenaar; hij heeft zich bezig gehouden met schilderen, tekenen en niet te vergeten etsen. Met zijn dramatisch gebruik van licht en donker effecten behoort hij tot de Barok.

In deze lezing geeft Monique Hafkamp een overzicht van het leven en werk van Rembrandt. Ook gaat ze in op vragen als: door wie is Rembrandt beïnvloed? Hoe werd hij in zijn eigen tijd gewaardeerd? Welke onderwerpen beeldde hij uit? Hij is onder meer beroemd door zijn zelfportretten die gekenmerkt worden door een grote emotionele diepgang. Was hij ook buiten Nederland bekend? Hoe keek men in latere periodes tegen hem aan?

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Reden te meer om stil te staan bij deze bijzondere kunstenaar.

Op zaterdag 26 januari 2019 wordt in Sport en Cultureel Centrum ‘t Trefpunt’ Molenweg 53-55 7213XD Gorssel een postzegel-, munten- en prentbriefkaartenbeurs gehouden. Aanvang 11.00 uur. De organisatie is in handen van De Verzamelaar Midden Nederland. Naast ruilen, kopen en verkopen kunt u ook uw verzamelobjecten laten taxeren. Dit evenement wordt om ongeveer 16.00 uur afgesloten. Leden van De Verzamelaar hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 1,50.

Hans Abbink neemt de leden op 6 februari mee in de wereld rond de “Schapenhoeve”.

Oud papier, blauwe containerBeste Almenaren,

Zaterdag 9 februari a.s. zal uw blauwe container met oud papier weer worden geleegd door Circulus- Berkel en muziekvereniging Juliana op de route die is afgesproken: het dorp, de Ehzerallee en de Scheggertdijk, en ook de Asselerweg, Azinkdijk en (oude) Kapelweg. Twee groepjes van 2 vrijwilligers zullen vanaf 8.00 uur helpen uw blauwe container te legen.

Wij vragen u de blauwe container voor 7.45 uur ’s ochtends aan de weg te plaatsen met het handvat naar de weg toe! Wel graag op dezelfde plek als de oranje container, zoals u gewend bent. Tevens willen wij u vragen geen los papier of karton bij de container te zetten. Wij mogen namelijk geen los materiaal in de vuilniswagen gooien en zullen al het losse spul moeten laten liggen.

Voor meer informatie of vragen; kijk op de site van de gemeente Lochem of Circulus Berkel of neem contact op met een bestuurslid van Juliana. (zie www.juliana-almen.nl)

Gerrie Brinkman
e-mail: secretariaat@juliana-almen.nl
website: www.juliana-almen.nl

Gedichten geschreven door mensen van alle leeftijden uit Almen.

6 maart is er de jaarvergadering en zal Anneke Maandag één en ander vertellen over de Vereniging Zorg en Welzijn Almen. Zij geeft dan ook de gelegenheid om vragen te stellen.

Donderdag 7 maart 2019:          'Verfoeide pausen en oogstrelende kunst'

Ruim 500 jaar geleden in 1517 lanceerde de theoloog Maarten Luther een aanval op de kerkelijke autoriteiten. Hij spijkerde zijn 95 stellingen op de deur van de kerk te Wittenberg en kwam daarmee tegenover Paus Leo X te staan. Juist in deze erbarmelijke tijd bloeide de beeldende kunst als nooit tevoren. Met klinkende namen als die van Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafael. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? De gevolgen waren niet te overzien.
Hoe wordt deze tijd weerspiegeld in de kunst?
Deze kunstvoorstelling van Han van Hagen geeft een antwoord.

Oud papier, blauwe containerBeste Almenaren,

Zaterdag 9 maart a.s. zal uw blauwe container met oud papier weer worden geleegd door Circulus- Berkel en muziekvereniging Juliana op de route die is afgesproken: het dorp, de Ehzerallee en de Scheggertdijk, en ook de Asselerweg, Azinkdijk en (oude) Kapelweg. Twee groepjes van 2 vrijwilligers zullen vanaf 8.00 uur helpen uw blauwe container te legen.

Wij vragen u de blauwe container voor 7.45 uur ’s ochtends aan de weg te plaatsen met het handvat naar de weg toe! Wel graag op dezelfde plek als de oranje container, zoals u gewend bent. Tevens willen wij u vragen geen los papier of karton bij de container te zetten. Wij mogen namelijk geen los materiaal in de vuilniswagen gooien en zullen al het losse spul moeten laten liggen.

Voor meer informatie of vragen; kijk op de site van de gemeente Lochem of Circulus Berkel of neem contact op met een bestuurslid van Juliana. (zie www.juliana-almen.nl)

Gerrie Brinkman
e-mail: secretariaat@juliana-almen.nl
website: www.juliana-almen.nl

Deze bijeenkomst wordt nog nader ingevuld

Algemeen

Zorg en Welzijn Almen

Wekelijks wordt, onder verantwoordelijkheid van de Vereniging Zorg en Welzijn Almen, een inloopochtend voor ouderen georganiseerd. Dit is elke woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur in Dorpshuis Ons Huis. Op de inloopochtend is iedereen welkom ongeacht of men lid is of niet.

Iedere tweede woensdagochtend van de maand kan men tijdens de inloopochtend ook kleine reparaties laten uitvoeren door de vrijwilligers van het Repaircafé.

Iedere laatste woensdagochtend van de maand wordt de inloopochtend afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Het is ook mogelijk om alleen bij de maaltijd aan te schuiven.

Wilt u graag komen en hebt u geen vervoer naar het dorpshuis, dan kunt u bellen met Anneke Maandag, tel. 06 23 38 60 20
Zij zal met u bespreken hoe het een en ander geregeld kan worden.

 

Bestelde boeken kunnen worden gehaald en/of gebracht naar de Superrr.

Via ehze@herbergier.nl of (0575) 431 169