Almens nieuws

Kijk ook eens in de Agenda

Almens nieuws

Expositie Henk van Lottum en vooraankondiging verschijning boek Gorssel

Tot en met 28 november is op het perron van het Tramstation in Gorssel een expositie van het werk van Henk van Lottum te zien. Henk is in 1945 in Zwolle geboren.

Henk heeft een bèta achtergrond en schildert sinds 2012. Hij wilde gewoon eens proberen hoe het schilderen voelde. Al snel had hij het gevoel dat hij er iets van zichzelf in kwijt kon en dat gevoel heeft hij steeds meer. De onderwerpen hebben veelal betrekking op natuur en landschappen, maar hij schildert ook wel abstracte patronen. Henk is autodidact en heeft 1 jaar gewerkt in het atelier van Theo Ettema. Henk heeft niet zo'n behoefte aan volgen van lessen, want hij wil vrij zijn in zijn gebruik van kleur en techniek. Hij werkt zowel met acryl als met olieverf.

Over zijn werk vertelt Henk het volgende: Ik wil mijn persoonlijke beleving van de omringende wereld in mijn schilderijen tot uiting brengen. Het is voor mij een kwestie van kijken en laten ontstaan, het beeld niet opdringen of afdwingen.

Ik vind het fijn om te leren tijdens het schilderen, zelf te kijken hoe anderen werken.

Ik zeg meestal: "ik doe maar wat" en dit is niet badinerend bedoeld maar dat geeft aan dat ik tijdens het schilderen pas ontdek wat ik wil, hoe het voelt, al staat het onderwerp wel vast. Ik schilder graag in veel lagen omdat volgens mij de kleuren dan pas echt gaan leven. Verder heb ik nog heel veel ideeën, die ik graag zou willen uitwerken, maar waarbij ik het gevoel krijg, dat ik te weinig tijd heb.

Naast schilderen fotografeert Henk ook en vooral weer natuur en landschappen. Tijdens de Open Dag van 3 november zal Henk van Lottum aanwezig zijn om vragen over zijn werk te beantwoorden.

Voor mensen die meer willen zien kan men naar zijn website gaan: www.oogenlens.nl

Boek Gorssel

Op zaterdag 3 november zal de Open Dag in het Tramstation in het teken staan van het boek ‘Gorssel van Agrarische Gemeenschap tot Forensendorp’.

Dit boek komt over enkele weken uit. Via de pers zullen volgende week nadere bijzonderheden bekend gemaakt worden. Op de website www.deelfmarken.nl kan men nu al informatie over het boek vinden, waarbij ook de mogelijkheid bestaat om door middel van voorinschrijving van de korting gebruik te maken.

Openingstijden
Het Tramstation is tijdens de Open dag op zaterdag 3 november 2018 geopend van 11.00 tot 15.00 uur en verder iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Klaas van Heusden en Henk Berends vragen namens de Stichting Accommodaties Almen (SAA) en Stichting Ons Huis aandacht voor het volgende:

Zoals iedereen wel gezien heeft zijn er al geruime tijd verbouwingswerkzaamheden gaande om de Sportzaal Almeloe en Dorpshuis Ons Huis technisch met elkaar te integreren tot een multifunctioneel complex. Dat begon met het aanleggen van de zonnepanelen voor gezamenlijk gebruik, gevolgd door de aanbouw van de ontmoetingsruimte tussen de sportzaal en het dorpshuis en de inrichting daarvan. De laatste fase van deze werkzaamheden is de interne verbouwing in de sporthal om ruimte te creëren voor de fysio-praktijk van Solis/Ortis, die begin juni a.s. zal worden opgeleverd, waarna de  fysio-praktijk aansluitend z.s.m. naar ons complex zal verhuizen.

MAAR daarmee is het nog niet klaar! Er waren nog verdere wensen om het complex gebruiksvriendelijker en beter toegankelijk te maken (met name door realisatie van automatische toegangsdeuren en een video verbinding voor deelname op afstand aan activiteiten in het dorpshuis en door het aantal parkeerplaatsen rond het complex te vergroten), en om de sportzaal te voorzien van isolerende bekleding van de buitengevels. In februari van dit jaar hebben de SAA en Ons Huis hiervoor een project voorstel ingediend bij de Provincie Gelderland voor ondersteuning uit het subsidiefonds Aanpassingen Gemeenschapsvoorzieningen (toegankelijkheid en duurzaamheid gemeenschapsvoorziening). Tot ons grote genoegen heeft de provincie eerder deze maand onze subsidieaanvraag goedgekeurd tot maximaal 50% van het te investeren bedrag van € 88.000. De andere 50% zullen door SAA en Ons Huis uit eigen middelen betaald worden. De werkzaamheden hiervoor zullen op korte termijn beginnen en in oktober 2018 voltooid zijn. Dat betekent dat Almen dan de beschikking zal hebben over een up-to-date geïntegreerd multifunctioneel gemeenschapscomplex. Wij hopen u daar allen te mogen begroeten.”

Een aantal dames van onze Zumba groep wil naast deze sport ook graag een uur Aerobics doen. Natuurlijk willen we daar als vereniging aan meewerken.

Wat is Aerobics?

Het zijn efficiënte fysieke oefening, die meestal op muziek worden gedaan. Kracht, flexibiliteit, coördinatie en tact worden getraind. Aerobics is zeer populair bij vrouwen en mannen, die het samen in een groep, met een instructeur, willen doen. Het zijn prima bewegingen om het hart en de longen te versterken.

Aerobics wordt gedaan om:

 • fitheid te verbeteren
 • vetten en koolhydraten te verbranden
 • het lichaam te vormen
 • fysiek welzijn te versterken
 • fit te blijven.

Misschien zijn er in Almen wel meer dames of heren, die ook graag een uur Aerobics willen.

Vanaf 30 mei, zal Douwina te Veer, op de woensdagavond, van 19.00 – 20.00 uur, een aantal Aerobic lessen geven. In principe stoppen de lessen als de zomervakantie begint. Om de kosten wat te drukken vragen we per les een bijdrage van € 1.=. Deze kan aan Douwina gegeven worden.

Bij voldoende deelname zal dit na de zomer een vervolg krijgen; de deelnemers worden dan lid van OVÉRA voor € 32,50 per kwartaal.

Het doorgaan na de vakantie kan in gevaar komen, als de afdeling volleybal met 3 teams in de competitie gaat spelen. Dit is medio juni bekend.

Met vriendelijke groeten, namens het bestuur afdeling gymnastiek/dans, Gerrit Nijkamp.

Expositie Edith Geleijn en Open Huis in het Tramstation

Vanaf donderdag 3 mei tot en met 7 juni is op het perron van het Tramstation in Gorssel een expositie van het werk van Edith Geleijn te zien.

Edith Geleijn begon in 2002 met schilderen. Ze is autodidact die zich verder ontwikkelde via cursussen. De werken van Edith, opgezet in Acryl, worden gekenmerkt door een intense gelaagdheid. Haar eerste interesse lag bij portret en model, waarbij ze in haar werk de expressiviteit van kleuren gebruikte om de ingetogenheid te benadrukken.

In de loop van de jaren heeft Edith haar onderwerp steeds meer verlegd naar het landschap. Opvallend is de serie over Zweeds Lapland in blauw tinten, diffuus en krachtig tegelijk. De grootse woeste, lege landschappen hebben diepe indruk op haar gemaakt. Het zijn composities van rotsen, sneeuw en lucht.

Op zaterdag 5 mei zal Edith tijdens de Open Dag van het Tramstation aanwezig zijn om vragen over haar werk te beantwoorden. Tevens staan dan een aantal bestuursleden en vrijwilligers van De Elf Marken klaar om de gasten te ontvangen. In de presentatieruimte van het Tramstation zullen op de Open Dag films vertoond worden die in verband staan met de bezetting en de bevrijding van onze regio.

Openingstijden
Het Tramstation is tijdens de Open dag op zaterdag 5 mei 2018 geopend van 11.00 tot 15.00 uur en verder iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Website: http://www.edithgeleijn.nl

Nieuws van zwembad De Berkel

Het weer bepaalt de start van het nieuwe seizoen. Is het al mooi weer half april dan gaan we snel open, is het nog koud dan openen we in mei. Houd onze facebookpagina en website dus goed in de gaten.

Abonnementen

Maak het uzelf gemakkelijk en neem een zwemabonnement. Daarmee steunt u het zwembad en met 13x zwemmen heeft u het abonnement al terugverdiend! Voor ouders met minimaal twee kinderen met abonnement, is er een combi-abonnement. U betaalt als ouders in de voorverkoop dan niet 2x €65,00 (€130,00), maar 1x €105,00. Vraag uw abonnement vandaag nog aan, want voor 23 april 2018 ontvangt u een aantrekkelijke voorverkoopkorting!

  Voorverkoop Kassa
Jeugdabonnement (geboren na 1-5-2001) € 40,00 € 50,00
Volwassenenabonnement € 65,00 € 75,00
Combi-abonnement € 105,00 € 115,00


Abonnement aanvragen?

Dat kan ook heel eenvoudig online! Ga naar www.zwembaddeberkel.nl en vraag vanaf 1 april uw zwemabonnement aan. Op onze website vindt u meer informatie over het zwembad en de abonnementen.

Zwemlessen

Het is van groot belang dat kinderen goed kunnen zwemmen, in zwembadtermen zwemveilig zijn. Zwembad De Berkel volgt het zwem ABC en biedt NRZ-erkende lessen en diploma’s om uw kind snel en vakkundig zwemveilig te maken. Bij ons zijn géén wachtlijsten. Ieder jaar lukt het veel kinderen om tijdens de vier maanden dat het zwembad geopend is, het A-diploma te halen! In overleg is zwemles op maat of bijles mogelijk. De lessen starten vanaf dinsdag 15 mei. U heeft keuze uit de volgende zwemlespakketten (prijzen zijn exclusief de aanschaf van een verplicht jeugdabonnement):

 • Diploma A (€ 250,00)
  We lessen vier keer per week, waarbij uw kind veel individuele aandacht krijgt. De lestijden zijn: maandagmiddag 16.30 – 17.00 uur, dinsdagochtend 7.45 – 8.15 uur, woensdagmiddag 16.30 – 17.00 uur, zaterdagochtend 9.15 – 9.45 uur.
 • Diploma B (€132,50) en diploma C (€ 132,50)
  Voor diploma B en C les je twee keer per week. Met deze diploma’s op zak kun je langer en verder zwemmen. Daarnaast wordt de behendigheid in en onder water nóg groter. Voor het B- en C-diploma wordt gelest op maandagmiddag en woensdagmiddag van 17.30 tot 18.00 uur.
 • Speciale zwemvaardigheden (€ 66,00)

Voor de echte waterratten die na hun B- en C-diploma nog veel meer willen leren in het water, is er het diploma survivalzwemmen 1, 2 en 3. Deze lessen worden op woensdagavond gegeven van 18.15 tot 18.45 uur. Deze lessen gaan alleen door bij minimaal 4 aanmeldingen.

Aanmelden zwemles? Stuur een mail naar zwembad@zwembaddeberkel.nl

Activiteiten

In zwembad De Berkel worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals jaarlijks het dauwzwemmen op 10 mei en de Berkelmarathon (op zondag 26 augustus). Populair zijn ook het aquajoggen en het trimzwemmen. Deze lessen worden op maandagavond gegeven. Aquajoggen is van 18.15 tot 19.00 uur en trim/triatlonzwemmen is aansluitend van 19.00 tot 19.45 uur.

Kids Bootcamp op woensdag!

Nieuw dit seizoen is Kids Bootcamp bij het zwembad! Alle oneven weken op woensdag van 13.30 uur tot 14.30 uur! Kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen. Plezier en bewegen staat centraal. Afwisselend op het grasveld en in het zwembad, afhankelijk van het weer. Je wordt uitgedaagd met actie, snelheid veel verschillende oefeningen onder enthousiaste begeleiding van een echte Kids Bootcamp trainster! Vooraf aanmelden is niet nodig. Durf jij mee te doen?!

Kijk voor meer informatie hierover op de website of volg ons op facebook.

Recreatie op en rond de Berkel

 • Drie splinternieuwe trekkershutten met uitzicht op de meanderende Berkel.
 • Er zijn1-, 2-, 3- en 4-persoons kano’s om op de Berkel te kanoën.
 • Ook zijn er twee waterfietsen en vijf SUP boards (rechtop staande peddelen).
 • De Berkelzomp vaart iedere middag om 14.00 uur vanaf de steiger naast het zwembad maar kan ook voor privévaarten worden geboekt. Te reserveren bij de kiosk op het zwembad.
 • Langs het zwembad lopen prachtige wandel- en fietsroutes die u door het Berkeldal leiden.

Wist U dat…

 • het zwembad ook actief is op facebook via www.facebook.com/deBerkel en u zich kunt aanmelden voor de nieuwsbrief?
 • dat het zwemwater verwarmd wordt door zonnecollectoren gefinancierd door mensen die het zwembad een warm hart toedragen?
 • iedere avond de bassins worden afgedekt met isolatiedekens waardoor het water lekker warm blijft?
 • er gratis wifi is op het terras?
 • wij schoolzwemmen aanbieden aan de kinderen van de Julianaschool?
 • het zwembad weer een beroep kan doen op een grote groep enthousiaste en trouwe vrijwilligers?
 • de stichting meer dan 70(!) lokale sponsoren aan zich verbonden heeft en wij daar gigantisch blij mee zijn?
Openingstijden  
Maandag 12.00 – 20.00 uur
Dinsdag 07.00 – 20.00 uur
Woensdag 07.00 – 20.00 uur
Donderdag 07.00 – 20.00 uur
Vrijdag 07.00 – 18.00 uur
Zaterdag 10.00 – 18.00 uur
Zondag 10.00 – 18.00 uur

 

Prijzen  
Kinderen tot 2 jaar Gratis
Jeugd dagkaart (2 t/m 16 jaar) € 3,50
Volwassenen dagkaart € 5,00
Terraskaart € 3,00
10-badenkaart jeugd € 28,00
10-badenkaart volwassenen € 42,50
Zwemmen vanaf 17.00 uur jeugd € 2,00
Zwemmen vanaf 17.00 uur volwassenen € 3,00


Zwembad De Berkel
Berkelweg 7
7218 AS Almen
Telefoon 0575-431500
Email zwembad@zwembaddeberkel.nl
Website www.zwembaddeberkel.nl

Blijf op de hoogte! Houd de website en berichten via e-mail, Facebook en de nieuwsbrief in de gaten voor activiteiten, nieuwtjes en meer informatie.

Beste mensen,

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, brandweer Almen is druk met het werven van nieuwe leden. Binnen de post hebben we de mogelijkheid om nieuwe mensen de kans te geven om een opleiding te starten, hier maken we graag gebruik van, zodat we ook in de toekomst onze post op sterkte kunnen houden!

Daarom ontmoeten we aanstaande donderdag 5 april graag mensen die geïnteresseerd zijn in het werk bij de brandweer!

Je bent welkom op de kazerne aan de Berkelweg in Almen, van 16.30u tot 21.00u staan wij klaar om van alles te laten zien, en een persoonlijk gesprek aan te gaan!

Graag tot ziens!!

Wervingscommissie brandweer Almen contact@brandweeralmen.nl

Voor het derde jaar op rij organiseren ik samen met mijn mede bewegingsagogie studenten het project CIOS in Frankrijk!

Wij, de studenten bieden families waarvan 1 of meerdere kinderen een stofwisselingsziekte hebben een vakantieweek aan die zij nooit zullen vergeten!
Wij bieden activiteiten aan voor de kinderen en nemen daarnaast ook de zorg over voor de zieke kinderen. 
Het gevolg is dat de kinderen een  week ervaren waarin zij het ziek zijn helemaal kunnen vergeten en de ouders optimaal tot rust kunnen komen.

Samen met alle andere studenten halen wij geld op om deze week te realiseren en de families alles te kunnen bieden.
Daarom hoop ik dat u mij zou willen sponsoren om mijn doelbedrag te behalen. 

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over de week en op diezelfde site kunt u doneren aan dit goede doel!
https://nl.dreamordonate.com/dromen/cios-in-frankrijk-2018/

Of bekijk de documentaire over ons project.
https://www.youtube.com/watch?v=qmcCev5J9hk

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,
Jasper Brokken
CIOS Arnhem bewegingsagogie

Zorg en Welzijn Almen

Na een aanloop van twee jaar zijn op 15 september 2017 de statuten getekend van de Vereniging Zorg en Welzijn Almen.

Wekelijks wordt, onder verantwoordelijkheid van de Vereniging, een inloopochtend voor ouderen georganiseerd. Dit is elke woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur in Dorpshuis Ons Huis.  Op de inloopochtend is iedereen welkom ongeacht of men lid is of niet. Iedere tweede woensdagochtend van de maand kan men tijdens de inloopochtend ook kleine reparaties laten uitvoeren door de vrijwilligers van het repair café. Iedere laatste woensdagochtend van de maand wordt de inloopochtend afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Het is ook mogelijk om alleen bij de maaltijd aan te schuiven.

Andere verenigingen in het dorp organiseren op andere momenten in de week activiteiten voor ouderen. De Vereniging Zorg en Welzijn Almen heeft o.a. als doelstelling om hier een totaalpakket van activiteiten van te maken waardoor er een gestructureerd weekprogramma ontstaat waarbij mensen uit het dorp elkaar op meerdere momenten in de week kunnen ontmoeten. 

Ten eerste beogen we hiermee zinvolle dag invulling / sociale dagopvang op te zetten voor mensen met een zorgbehoefte. Ten tweede willen we het beroep dat de verschillende verenigingen doen op de vrijwilligers coördineren en ondersteunen.

Aanspreekpunt voor de Vereniging Zorg en Welzijn Almen is zorgcoördinator Anneke Maandag. Zij gaat met ouderen, vrijwilligers en professionele organisaties in gesprek om vraag en aanbod op het gebied van zorg en welzijn zo goed als mogelijk te stroomlijnen. Hierbij wordt deelname aan de inloopochtend meegenomen als onderdeel van het welzijnsaanbod in het dorp. De zorgcoördinator is bereikbaar onder nummer 06-23386020.

Omdat de zorg en het welzijn van de ouderen in het dorp op de korte – of op de lange termijn ons allen aangaat roepen we alle inwoners van Almen op om lid te worden van de Vereniging Zorg en Welzijn Almen om mede vorm te geven aan de voorzieningen voor ouderen.

Meldt u aan als lid en/of als vrijwilliger bij ZorgenWelzijnAlmen@gmail.com. Ingrid Enserink stuurt u dan een lidmaatschapsformulier toe. U kunt haar ook telefonisch bereiken op nummer 06-13782524.

Chris Klein Nengerman en Jan Menkhorst hebben oude filmopnames uit Almen naar het Gelders Archief in Arnhem gebracht. De meeste films zijn eind jaren zestig door Cornelis Schortemeijer gemaakt. Hij woonde aan de Bakkersteeg. De films zijn intussen gedigitaliseerd en voor iedereen te zien via:

Gelders archief - Almen.

Museum STAAL

Museum Staal in Almen wordt op 28 juni officieel geopend. De opening is voor genodigden.

Vanaf zondag 1 juli is iedereen welkom. Het museum zou aanvankelijk in december zijn deuren openen. Dat kon echter niet doorgaan, omdat er daags voor de opening brand werd gesticht. Het interieur raakte daarbij zwaar beschadigd. Dat moest allemaal worden vervangen. De heropbouw is nog in volle gang.

Het museum, een initiatief van Pien Pon, is een eerbetoon aan de landbouwkundige en dichter A.C.W. Staring en de Achterhoek. Staal is een samentrekking van Staring en Almen.